Untuk keterangan lanjut,

Wednesday, April 16, 2014

Usaha tanpa jemu.. kilang memproses kini menjelma...

Pejam celik pejam celik x tersedar dah lama laman ini tidak terupdate. Kemajuan teknology digital sungguh pesat hinggakan kekadang x tahu mana satu nak digunakan...

Begitu jua dengan perniagaan yg ku bangunkan...  jika dulu hanya beroperasi didepan rumah.. la ni dah boleh berbangga kerana ada kilang memproses sendiri bersama 2 orang pekerja utk membantu melancarkan proses pembuatan dan kawalan kualiti produk.

Pencaktari kini sedang dalam perbincangan dengan sebuah syarikat hypermarket terbesar malaysia. Doakan moga produk kita mendapat kepercayaan dari pihak mereka dan seterusnya bakal menjadikan produk jenama syukur tersebar ke seluruh malaysia...

Tiada yg mustahil bg orang yg berusaha... insyaallah berkat doa anda.. kejayaan kita pasti menjelma...


Saturday, March 9, 2013


RICH DAD POOR DAD

Ulasan buku "RICH DAD POOR DAD"...siapa pernah baca buku ini? Buku tentang Robert T. Kiyosaki ni yang mempunyai 2 org ayah seorang "Professor" dan seorang lagi "businessman". Professor seorang ayah kandung vs businessman hanyalah ayah angkat.

Best seller book worlwide
 
Beliau selalu berhadapan dengan 2 prinsip hidup yang sangat berbeza di antara kedua-dua ayahnya sejak kecil.
 
"Poor dad" menekankan supaya beliau rajin belajar, menjadi pelajar cemerlang di sekolah, sambung belajar di universiti dan mendapat pekerjaan yang baik di syarikat yang besar serta ternama.
 
Manakala "RICH DAD" tidak menafikan perlu belajar tinggi tetapi lebih menekankan "orang yang benar-benar bijak tidak perlu menjadi orang yang paling bijak di dalam kelas tetapi mampu menggajikan orang yang lebih bijak untuknya"
 
 
                                                                                       
Definisi Employee, Business Owner, Self Employed dan Investor menurut persepsi
"RICH DAD".
 
Jom kita kenalpasti di manakah kita terletak? Kerana mengenalpasti kategori ini mampu menilai kemampuan kewangan kita.
E - Employee: Anda ada pekerjaan. Tetapi pekerjaan tersebut hak orang lain. atau erti kata lain kerja makan gaji
S - Self employed: Memiliki pekerjaan sendiri. Masa lebih fleksibel dan bekerja sendiri
B - Business owner: Anda mempunyai sistem sendiri dan orang lain bekerja untuk anda
I - Investor: Pelabur. yang paling best ni!!tahap di mana $$$ yang bekerja untuk anda.
 
Jom check akaun kita kenapa ada banyak tu jer...ihii..
 
He created the “Cash Flow Quadrant,” a diagram that is widely used in personal finance lessonstoday.

EMPLOYEES – ORANG YANG MENGORBANKAN MASA UNTUK PENDAPATAN

Jika anda di kategori ini, 100% pendapatan datang drp hasil aktiviti, bermakna anda hanya boleh meningkatkan pendapatan dgn satu cara sahaja iaitu "TUNGGU KENAIKAN GAJI". Mendapatkan satu pekerjaan yang baik, stabil, adalah tidak terlalu senang sekarang tetapi TIDAKLAH TERLALU MENJANJIKAN SATU kehidupan yang bagus di masa sekarang. Masa berubah menyebabkan konsep mendapatkan kerja yang bagus, terus bekerja untuk 40 tahun dan pencen dengan mendapat 60% pencen bulanan daripada gaji terakhir menjadi bukan yang TERBAIK di masa sekarang. Hari ini, golongan ini adalah golongan yang membayar cukai paling tinggi.

Self-Employed – Orang yang "memliki" kerja sendiri & mengorbankan masa untuk pendapatan (Saya rasa saya di sini 50% + employees 50%)

Ramai American = Malaysian yang mengimpikan untuk bekerja sendiri, betul tak? Faedah untuk menjadi majikan adalah hebat BUKAN? Masalah di sini ialah masa anda menjadi sangat terhad apabila anda memiliki pekerjaan sendiri kerana masa sehari hanyalah 24jam. Contoh kerjaya yang memliki kerja sendiri:  kontraktor, ajen hartanah, ajen insuran, programmer, konsultan dll. 

Hakikatnya, majoriti yang bekerja sendiri setelah beberapa tahun melakukannya akhirnya mendapati perniagaan ini tidak bekerja untuknya tetapi mereka yang bekerja sebagai pekerja untuk bisnes mereka. mungkin bekerja dengan jam yang kurang daripada type E(employee) tetapi masih tidak mampu mencapai semua impian dengan pekerjaan ini.

Let’s move to the right side of the Cash Flow Quadrant, dan kita lihat sama-sama Quadrant ini dimana 95%  orang terkaya di dunia mencapai kemewahan yang diimpikan.

Business Owners – Memiliki sistem & orang yang bekerja untuknya..

Sesuatu perniagaan yang mempunyai sistem seperti Mc' Donald..yang mampu mengaut keuntungan daripada sistem yang berulang secara berterusan. Proses ini juga dikenali sebagai "duplicate" atau penduaan diri anda. Membuka satu perniagaan salah satu contoh "memiliki perniagaan". Setelah anda berjaya membentuk satu team yang dilatih untuk meduakan anda, ini membolehkan anda mendapat gaji apabila anda membiarkan ia beroperasi di dlm sistem. Ini kerana satu proses dalam satu sistem akan berterusan jika kita tidak bekerja. Anda masih lagi membuat duit ketika anda sedang bercuti, bermain golf, saat berbelanja wang bersama keluarga ataupun TIDUR... 


Menjadi seorang "pemilik perniagaan" ada sedikit perbezaan dengan "self employed" dimana "pemilik perniagaan" mendapat pendapatan bukan semata-mata daripada usahanya tetapi juga daripada usaha orang lain yang terlibat dengan perniagaan tersebut secara langsung atau tidak langsung. Keadaan ini yang membentuk "aliran tunai" atau "pendapatan pasif" yang mana tidak terikat atas usaha seharian sahaja tetapi juga hasil diri sendiri dan orang lain juga. Orang yang mempunyai "pendapatan pasif" mempunyai pilihan untuk bangun setiap pagi dan memilih utk mengejar punch card @ cari wang ATAU berehat di rumah tanpa mengurangkan sedikit pun pendapatan.

INVESTORS - DUIT MEMBUAT DUIT DI ATAS DUIT ANDA

Pelabur adalah orang yang mendapat pendapatan berpatutan. Kategori ini melaburkan wang mereka jadi mereka mula membuat duit!! Peringkat terakhir yang perlu semua orang sampai adalah quadrant 4 ini (PELABUR). Peringkat di mana anda tidak perlu lagi bergantung kepada usaha seharian anda atau orang lain untuk mendapatkan pendapatan TETAPI duit anda yang bekerja untuk anda 24 jam tanpa rehat. Duit tidak perlukan masa tidur atau makan untuk bekerja dengan tekun. Majoriti manusia tidak mampu untuk bermula di sini (sebab tak semua dilahirkan sebagai anak raja/ditinggalkan dengan harta yang berbillion2) tetapi kita mampu sampai ke sini. 

The Cash Flow Quadrant satu illustrasi yang menggambarkan tahap batasan pemikiran setiap orang adalah berbeza-beza. Hakikatnya semua orang mahukan banyak duit, untuk usaha yang sedikit mungkin dan melakukan apa yang disukai sahaja. Memahami konsep "Cash Flow Quadrant" adalah satu keperluan. Ia tidaklah terlalu menggembirakan utk bekerja seumur hidup, ini akan kita pelajari setelah kita "memiliki perniagaan" dan mula sedar perniagaan itu memaksa kita bekerja untuknya... 

Semoga ilmu ini membuka minda anda yang inginkan kebebasan kewangan dalam hidup. . Sebelum melabuhkan tirai, ringkasan "Cash Flow Quadrant"...

Sila terima hakikat...di manakah kita, inilah penghujung kehidupan yang bakal kita terima...di atas usaha atau apa yang kita lakukan hari ini...Jangan mengharapkan sesuatu yang luar biasa jika anda tidak melakukan sesuatu yang luar biasa dan tidak mahu mempelajari ilmu kewangan ini
 
Assalamualaikum.......semoga perkongsian ini berguna untuk semua juga diri saya..

Tuesday, September 18, 2012

PATI HARUMAN KERETA DAN RUMAH







Bakal memberikan saingan kepada hot perfume, atas permintaan ramai, telah mengeluarkan perfume kenderaan dan rumah, dengan botol spray sebesar lipstick, ianya mudah untuk dibawa kemana sahaja..

Untuk kesan yang lebih, spraykan pada fabric dan tirai, insyaallah haruman yg menyegarkan itu akan berkekalan lebih lama...


untuk tempoh promosi, terbuka untuk 5 orang pertama yg berminat menjadi pengedar ekslusif, sila hubungi 0194735696 - sukor abdullah 

Jazakumullahu khairan kasira,
sukor abdullah
0194735696
www.facebook.com/pencaktari
www.facebook.com/soapheavenmalaysia

Wednesday, March 28, 2012

Assalamualaikum,

salam ukhwah saya ucapkan, Lama sungguh tak beremail, tambahan pulak bila demam FB melanda… makin sunyi rasanya…


terlanjur beremail, sebagai pegawai pemasaran, saya nak perkenalkan produk terbaru syarikat kami.


Soapheaven (creative soap making kit) adalah dicipta untuk mengembangkan ilmu pembuatan sabun pada semua pengguna. Produk sebegini telah maju di eropah dan kini sedang berkembang di Malaysia.

Ianya dilengkapi dengan bahan-bahan asas pembuatan

sabun dan disertai bersama buku panduan pembuatan dan juga acuan.

Proses pembuatannya amat mudah dan hanya memerlukan peralatan memasak yg telah ada di dapur anda seperti pisau, papan pemotong, sudu, microwave @ dapur dan lain lain…

Kebaikan produk

Di eropah, produk seperti ini dijadikan sebagai hobi untuk meluangkan masa lapang. Ianya juga dijadikan sebagai hadiah dan cenderahati. Yang menariknya lagi, melalui produk ini anda akan dilatih menggunakan beberapa teknik pembuatan sabun. Selain untuk kegunaan sendiri dan cenderahati, anda juga boleh menjual hasil unik dan kreatif anda, menarik bukan…

Selalulah melawati laman www.facebook.com/soapheavenmalaysia untuk mengikuti dan bertanyakan sebarang soalan,

untuk makluman lanjut minta hubungi saya di 0194735696

harga sekotak rm85 sahaja. (harga promosi)

Bersama ini juga saya sertakan beberapa contoh sabun yg telah siap dari pengguna eropah dan tempatan.

with best regards,

Sukor Abdullah

0194735696

www.facebook.com/pencaktari

www.facebook.com/soapheavenmalaysia

www.muslimsproduct.blogspot.com

Saturday, July 9, 2011

belon untuk pengenalan produk

Assalamualaikum...


Zaman sekarang telah berubah...kalau dulu nak menega kena ada kedai...la nie dengan online saja dh boleh buat duit malah dah ada yg jadi jutawan dengan hanya menega secara online...

untuk sentiasa berada di hadapan...didalam konteks perniagaan, kita perlulah sentiasa berubah mengikut kesesuaian masa.

ada la dua tiga kali dok pi kursus mengenai pemasaran dan rekabentuk packaging, penekanan yg selalu diberi oleh tenaga pengajar ialah mengenai pembinaan produk kita.

lihat saja ribena, mereka mensasarkan penjualan produk mereka utk kanak kanak khususnya untuk yg baru nak belajar putus susu...makna kata nak berhenti minum susu ...jesteru packaging dan pengiklanan lebih menjuruskan kearah kanak kanak...

selain teknik rekabentuk pembungkusan, teknik ketika menjalankan promosi juga perlu diberikan penekanan, cuba kita tengok cara promosi yg dijalankan oleh syarikat2 korporat, selain membuat iklan dalam tv dan radio, mereka juga menggunakan belon yg diprintkan jenama syarikat mereka bagi menarik ibubapa mendekati booth mereka, ini dilihat satu langkah yg amat berkesan apabila pegawai pemasaran berpeluang memberikan penerangan ringkas mengenai produk disamping jenama syarikat akan dibawa oleh kanak kanak hingga pulang ke rumah....cuba bayangkan berapa orangkah yg akan melihat jenama kita dengan hanya sebijik belon?

dengan kos below rm1, jenama kita akan dibawa kemana saja tanpa perlu kita mohon lesen pengiklanan melalui majlis perbandaran...murahkan?

dengan kesedaran tersebut, saya amat berminat utk menggunakan teknik ini bagi menjalankan promosi kami tidak lama lagi..insyaallah dan saya harap ada juga beberapa usahawan lain yg akan mengambil langkah yg sama.

untuk permulaan, promosi akan dijalankan melalui pasar malam dan pasar hari kerana kos sewanya yg lebih murah dan pelangggan yg ramai berbanding ekspo besar. didalam fasa ini dapatlah dinilai prestasi teknik mempromosi untuk diperbaiki bagi memasuki fasa promosi yg lebih besar kelak.

jesteru, kepada rakan usahawan yg ada menjalankan perniagaan print pada belon, mohon berikan sebut harga untuk kami membuat perbandingan...

regards,
sukor abdullah
pencaktari enterprise
0194735696


Tuesday, May 17, 2011

How to make homemade liquid fabric softener



Here is a CHEAP and EASY alternitive to that pricy liquid fabric softner. This is a very simple solution that is certianly more natural than all the chemicals you are putting in your clothes with the store bought fabric softner and works even better! I got the hair conditioner on sale (really cheap brand) for .89cents, and of course vinegar is about $2.00 for the 1/2 gallon size so this is MUCH cheaper and "greener"!

Difficulty:
Easy

Instructions

things you'll need:

  • 3 C vinegar
  • 2 C hair conditioner (any kind)
  • 6 C water
    • 1

      in a seal able container (if you have a couple old liquid fabric softener containers, those work well), combine 2 cups hair conditioner (I use a regular sized bottle- a little less than 2 cups), 3 cups vinegar, and 6 cups water

    • 2

      mix all ingredients together

    • 3

      store in air tight container.

    • 4

      use same amount you would use with regular liquid fabric soften


Sunday, March 27, 2011

What are the benefits of using facial toners



Gambar sekadar hiasan


Benefits of using facial toners

  • Remove dirt and makeup residue
  • Complement the cleansing process
  • Refine pores and tighten pores temporarily
  • Make skin feel fresh and clean
  • Remove excess oil from the skin
  • Refresh tired complexion
  • Whisk away impurities
  • Reduce the appearance of fine lines
  • Increase blood circulation
  • Restore your skin’s natural pH balance
  • Improve skin tone
  • Reduce oil secretion
  • Improve the elimination of toxins
  • Speed up cell turnover
  • Promote sloughing of dead skin cells

Most of the dermatologists say that if you cleanse your face regularly twice a day with the appropriate skincare products you can go without a toner, but those with oily or acne-prone skin swear by toners as they keep their skin clean and fresh and remove the excess oil from the surface of the skin. Most of the people with problem skin look for a toner containing alcohol as it dry the pimples faster and there is nothing wrong in that. You should look for a product specifically designed for oily or acne-prone skin, containing salicylic acid, glycolic acid, hydroxyl acid. If the amount of alcohol is too much it can provoke production of more oils which in turn means more pimples, more blackheads, clogged pores.

How to apply facial toner properly:

Step 1 Wash your face

Splash your face with warm water and make sure your hands are clean. Apply the cleanser to your face with circular motions. Make sure you cover all the areas – forehead, chin, nose, cheeks and neck then rinse with lukewarm water.

Step 2 Apply the facial toner

A toner should always be applied to a cleansed face. It should be applied with a cotton pad. Saturate the cotton pad and pat the toner gently over your face and neck area. Apply it to the forehead, cheeks, chin and nose, or to the whole face. Never rub your skin when applying toner.

Step 3 Apply moisturizer

After applying facial toner your skin may feel a little tight and dry and that’s why you need to apply a facial moisturizer after toning your skin.

Common ingredients in facial toners are:

Witch Hazel, Tea Tree Oil, Aloe Vera, Glycerin, Sodium hydroxide, fragrance, Methylparaben, Benzoyl Peroxide, Salicylic Acid, Polyaminopropyl Biguanide, Panthenol, Lactic Acid, Centella asiatica, rose geranium essential oil, chamomilla recutita.

Useful tips:

  • When applying toner avoid the eye area
  • Some harsh ingredients in the toner may cause irritation characterized by redness, itching, burning, and peeling.
  • If your skin is sensitive look for a rosewater facial toner
  • Never rub your skin when applying facial toner
  • A toner containing alcohol can dry out your skin
  • Always apply the toner to a cleansed face.




Toner herba resdung
harga:RM7

regards,
Sukor Abdullah