Untuk keterangan lanjut,

Thursday, December 24, 2009

testimonials

Zuera ideal slim




RM 70
Kegunaan

- Membakar, menyerap dan membuang lemak
- Membantu meningkatkan metabolisma dan menyahtoksin
- Menguatkan tenaga
- Membantu mengurangkan kesakitan, sakit kepala dan keletihan
- Mengurangkan tekanan
- Melegakan sakit tumit & sakit lutut

Indications

- Fat burner, absorbent and eliminator
- Helps to improve metabolism, excretion and detoxification
- May increase energy level
- Reduces aches, headaches, pains and tiredness
- Relieves stress
- Reduces pain due to arthritis

Testimonials
Pn Rosilah, Selangor. Tel: 013-3319788
Sejak mengamalkan IdealSlim selama beberapa minggu, berat badan saya turun sebanyak 8kg. Alhamdulillah, selain berat badan yang berkurangan, sistem pembuangan juga lancar tanpa masalah sembelit lagi. Haid saya yang tidak teratur & selalunya sedikit sebelum ini juga kini teratur & banyak. Badan juga terasa ringan & selesa.

Pn Hashita, P.Pinang. Tel: 04-5759137
Saya mengalami masalah sakit kaki akibat dihempap benda berat. Telah bermacam-macam ubat penahan sakit telah saya cuba. Tetapi hanya bertahan sementara. Setelah diperkenalkan dengan IdealSlim, saya pada mulanya sekadar ingin mencuba tanpa menaruh harapan tinggi. Setelah memakai IdealSlim selama 2 malam berturut-turut, alhamdulillah sakit kaki saya beransur pulih. Selepas malam ketiga, sakit kaki saya terus hilang. Badan saya juga sekarang senang berpeluh dan saya berasa sihat. Saya juga telah dapat memakai baju-baju lama saya. Saya akan terus menggunakan IdealSlim untuk mendapatkan berat badan idaman saya.

Pn Ummi, Kedah. Tel: 019-4574341
Saya menggunakan IdealSlim dengan tujuan untuk mengempiskan perut. Selepas memakai IdealSlim selama beberapa hari, berat saya sudah turun 2 kg. Ukurlilit pinggang saya juga menurun. Masalah sakit tumit saya juga hilang.

ideal slim di akhbar kosmo pada 26 dec dan 2 jan nanti.

Di iklan KOSMO pada Sabtu 26 Disember 2009 & 2 Januari 2009.

( BEWARE OF IMITATIONS )

RM 70
Kegunaan

- Membakar, menyerap dan membuang lemak
- Membantu meningkatkan metabolisma dan menyahtoksin
- Menguatkan tenaga
- Membantu mengurangkan kesakitan, sakit kepala dan keletihan
- Mengurangkan tekanan
- Melegakan sakit tumit & sakit lutut

Indications

- Fat burner, absorbent and eliminator
- Helps to improve metabolism, excretion and detoxification
- May increase energy level
- Reduces aches, headaches, pains and tiredness
- Relieves stress
- Reduces pain due to arthritis


Senarai stokis/wholesalers
1. Seluruh Malaysia


Pulangan Penuh Sdn Bhd
No 4042, Taman Mutiara, Lebuhraya Sultanah Bahiyah, Alor Star, Kedah. Tel: 04-7302533, 012-4721656, 012-4885326.

2. Perlis, Kedah, Pulau Pinang

Khim Fook Trading Sdn Bhd
No 114 - 115, Jalan Kristal 8, Taman Perindustrian Ringan Kristal, Alor Star, Kedah. Tel: 04-7307410

Nurani Sejati Enterprise
No 1, Medan Penjaja MDKP, Bandar Darulaman, Jitra, Kedah. Tel: 019-5988287

Pencaktari Enterprise
52, Kg Paya, Mukim Naga, Jitra, Kedah. Tel: 019-4735696

3. Selangor

Mariana Tel: 012-3611676

Senarai pengedar:
1. Perlis

Farmasi Berkat Tel: 016-4236303

2. Kedah

Farmasi Cahaya Tel: 04-7311731

Farmasi Muhibah
No 3, Komplek Niaga Yan, 06900, Yan, Kedah. Tel: 019-5731289

3. Pulau Pinang

Damiral's Care Pharmacy
1645, Tingkat Bawah, Lrg Perusahaan Maju 8, Mk 2, Bukit Tengah, Bukit Mertajam, Penang. Tel: 04-5024011

Farmasi Al-Ahlam
1569, Taman Koskam, Kepala Batas, Penang. Tel:04-5759223

Farmasi Harmoni
No 62, Lorong Perda Utama 1, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Penang. Tel: 04-5302030

Farmasi Kepala Batas
No 3, Persiaran Seksyen 4/6, Bandar Putra Bertam, Kepala Batas, Penang. Tel: 04-5791611

Farmasi Mawar
1590, Jalan Telok Air Tawar, Butterworth, Penang. Tel: 04-3517550

Farmasi Sri Pinang
No 10, Jalan Sri Pinang, Taman Sri Pinang, Sg Puyu, Butterworth, Penang. Tel: 04-3313995

Farmasi Ummi
1728, Jalan Pongsu Seribu, Taman Pokok Sena, Kepala Batas, Penang. Tel: 04-5753221

Farmasi Zaman
1199, Jalan Besar Penaga, Penaga, Kepala Batas, Penang. Tel: 04-3513189

Nadicare Plus Pharmacy
1306, Jalan Besar, Sungai Bakap, Penang. Tel: 04-5827364

Teluk Kumbar Pharmacy
14tkt, Teluk Kumbar 4, Bandar Baru Teluk Kumbar, Teluk Kumbar, Penang. Tel: 04-6492122

4. Terengganu

Farmasi Zuq Sdn Bhd
Lot 415, Jalan Haji Jusoh, 22000, Jerteh, Terengganu. Tel: 09-6971339

Farmasi Harmoni Paka Sdn Bhd. Tel: 09-8275336

Farmasi Darul Iman. Tel: 09-6812977

Farmasi Kota Putra. Tel: 09-6953358

Farmasi Purnama. Tel: 09-6311243

Farmasi Mega Care. Tel: 09-6668633

Farmasi Razzaq. Tel: 09-8279992

5. Kelantan

PC Murni Pharmacy Sdn Bhd
Pt 535/A, Taman Murni, Jln Pengkalan Chepa, 16100, Kota Bharu, Kelantan Tel: 09-7742608

Farmasi Lead. Tel: 09-7782140

Farmasi Pantai Timur. Tel: 09-7925825

Medichemie Pharmacy Sdn Bhd. Tel: 09-7448235

Farmasi Muammar. Tel: 09-9556311

Farmasi Cahaya Timur. Tel: 09-7182614

Farmasi Intergra. Tel: 09-9552892

Farmasi Medisa. Tel: 09-9754304

Farmasi My Frenz. Tel: 09-7888771

Farmasi Delima. Tel:09-7181450

6. Selangor

Farmasi Ultracare, No 22, Jln SP2/4, Tmn Subang Perdana, Shah Alam.

Farmasi Fars, No 24, Jln Sg Kapar Indah 3j, Tmn Sg Kapar Indah, Kapar, Klang.

7. Kuala Lumpur

Chetam Biz enterprise - 012 2650314

Monday, December 21, 2009

cara membuat tau fu fa

Assalamualaikum,

Kepada yang berminat untuk berniaga tapi x tau nak jual apa? mungkin boleh memulakan dengan menjual tau fu fa.

kepada penggemar tau fu fa pula, mungkin boleh dicuba sendiri di rumah,


semoga ada manfaatnya,


Cara buat tauhu (tau fu fa)

1) air soya 100% (1 kg soya, 1kg air)

2) masak air perahan soya

3) tuang 1kg dalam baldi dan campur dgn plaster of paris sebanyak 3 sudu besar (tadak plaster ni ganti dgn cuka 1 ~2 sudu besar)

4) tunggu hingga jadi ketul-ketul dan pengasingan air dan fiber soya..

5) tuang dalam besen dan pastikan dibalut dgn kain kasa (serap air)

6) tekan acuan hingga mampat….tunggu hingga 10 minit

tauhu siap dipotong atau dimakan

tffhalaltreasure



regards,

Sukor Abdullah

0194735696

Tuesday, December 15, 2009

mencari pengeluar botol plastik

assalamualaikum,

saya nak mohon jasa baik semua rakan dan taulan, saya sedang mencari botol plastik yang bersesuai untuk dibuat packaging beberapa produk saya seperti berikut;

1. Fabric softener untuk seliter dan 2 liter (design yang ala ala softlan atau seumpanya dengannya)
2. liquid detergent utk 3 liter dan 5 liter (design ala ala dynamo atau seumpamanya)
3. liquid bleach(clorox) untuk seliter (design ala ala clorox atau seumpamanya)
4. sabun pencuci pinggan thoharah untuk 5 liter. (design macam botol sos 5 liter atau seumpama dengannya)

demi untuk memberikan harga yang murah kepada pengguna, saya lebih berminat untuk membeli direct dari kilang kilang(seeloknya kilang dari muslim).

kepada yang mempunyai maklumat, saya amat berharap jika anda boleh berikan maklumat tersebut kepada saya dengan secepat yang mungkin.

buat masa sekarang saya telah menemui sebuah kilang yang mengeluarkan botol botol tersebut namun masih kiv.

terima kasih diucapkan kepada anda semua kerana sudi meluangkan masa membaca email dari saya, segala pertolongan didahulukan dengan ucapan ribuan terima kasih,

semoga allah membalas jasa baik yg anda berikan...

assalamualaikum,

sukor abdullah
pencaktari enterprise
0194735696

lanjutan posting promosi produk di menara alor setar part1

alhamdulillah....

terima kasih kepada semua rakan yang menghantar email susulan mengenai produk produk keluaran kami seperti sabun pencuci pinggan thoharah, pelembut pakaian syukur dan juga ideal slim.

terima kasih yang tak terhingga juga diucapkan kepada yang berminat untuk memberikan sokongan dengan membuat tempahan kepada kami. Oleh kerana ramai yang menanyakan keterangan lanjut mengenai produk ideal slim, di sini saya terangkan sekali lagi dengan lebih detail.

sebagai pengenalan,
produk ideal slim ini adalah yang pertamanya yang menggunakan "patch" di malaysia (correct me if im wrong).

inovasi terbaru produk yg berasaskan herba ini adalah hasil usahasama dengan syarikat di luar negara,

produk ini amat bersesuai sekali untuk digunakan kerana tidak perlu dimakan, tentu sekali tiada kesan sampingan seperti muntah, cirit birit, keracunan makanan, gastrik, sakit perut dan juga masaalah kurang enak untuk dimakan seperti produk produk slimming yang lain.

disamping kelebihan kerana tiada kesan sampingan, ideal slim juga berupaya menunjukkan kesan walau dengan sekali memakainya, pemakainya akan dapat melihat lendiran lemak keluar di serap oleh slimming patch ini walau baru memakainya x sampai sejam.(x percaya? jom! cuba beli sekeping dan cuba dahulu...)

di samping itu, selain menyerap lemak, ideal slim juga menyerap lebihan toksid dalam badan.(2 in 1 ).

saya yakin, dengan pasaran yang amat meluas di malaysia (produk ini masih tiada saingan), dengan harga yang serendah rm70 untuk harga pasaran, ideal slim mampu memberi saingan yg hebat kepada produk produk slimming terkenal yang lain.

di samping di negara malaysia, produk ini juga mendapat sambutan di luar negara, kelebihan harganya yang semurah rm70 (bayangkan jika di jual di barat , berapakah harga produk ini setelah ditukar ke matawang mereka? tentu teramat murah kan bagi mereka) telah menjadi satu daya menarik yang amat hebat sekali.

kepada bakal agen ideal slim, ini ada peluang baik, seiring dengan seruan kerajaan, kita boleh pasarkan produk produk kita hingga ke luar negara /seluruh dunia.

sebagai sebuah produk menguruskan badan yang mementingkan ciri ciri keselamatan, produk kami telah diiktiraf oleh kementerian kesihatan malaysia.

kepada yang berminat untuk menjadi agen jualan kami, sila emailkan ke sukor_pencaktari@yahoo.com.my

sekian,

semoga ekonomi muslim akan terus berkembang maju!

harga pasaran:RM70 sekotak

assalamualaikum,

sukor Abdullah
www.muslimsproduct.blogspot.com
0194735696

Promosi produk produk keluaran syukur dan nurani sejati di menara alor setar part 1

Assalamualaikum,

Pada hari jumaat dan sabtu yang lepas, pencak tari enterprise telah bekerjasama dengan nurani sejati enterprise untuk mengadakan promosi produk produk keluaran kami di samping produk keluaran rakan rakan muslim yang lain.

promosi tersebut telah di adakan di menara alor setar bermula jam 6 ptg hingga 11mlm. Berikutan sambutan yang menggalakkan oeh pengunjung setempat, kami akan meneruskan siri promosi kami di tempat yang sama pada setiap hari jumaat dan sabtu.

Alhamdulillah, walaupun dua hari mengadakan promosi di sana, kami telah mendapat hasil kutipan jualan yang agak tinggi. Ada juga beberapa pelanggan yang datang kembali ke boos kami untuk memberikan feedback mereka terhadap produk produk keluaran kami, antaranya ialah produk ideal slim (produk pelansing badan).

ada seorang pengunjung telah mencuba ideal slim, berikut feedback beliau:

"semalam saya balik terus pakai kat perut (atas/menutup pusat) lepas pakai selama 10 - 15 minit, saya rasa perut macam sikit sikit gatal (proses pemecahan lemak telah berlaku, rasa macam gatal masa kita jogging) dok sejam dua jam lepas tu lemak keluar...banyak! hingga "bocor" terkena baju. Terima kasih kerana promote produk ini kepada saya, la nie saya nak beli lagi dan insyaallah saya nak jadi agen untuk ideal slim nanti" pelanggan adalah seorang gadis.

selain dari produk ideal slim, ada feedback mengenai habatussauda, berikut feedback beliau:

" semalam sara cuba rasa habatussauda yang saya beli tu... makan sikit saja...adala secubit, emm x lama aih lepaih tu...ada la dalam 5 -6 minit, teruih rasa nak ke jamban"....pelanggan adalah seorang belia yang bekerja di tempat projek landasan keretapi berkembar.

buat seketika, inilah feedback yang kami sempat tanya...yang lain tu mai habaq nak produk apa dan terus bagi duit...mungkin x banyak masa, kami x sempat menemu bual mereka,

Berikutan feedback berikut, kami merasa bangga dan berpuas hati kerana berjaya memberikan mereka kepuasan setelah menggunakan produk produk keluaran kami.

Terima kasih kepada pihak menara alor setar kerana sudi menjemput kami untuk bersama sama memeriahkan lagi tapak bazaar yang diadakan, pelbagai aktiviti dianjurkan oleh pihak menara alor setar seperti pertandingan karaoke, pertunjukan wayang kulit asun, promosi harga untuk melihat pemandangan kedah di puncak menara, gerai gerai permainan game dan lain lain.

Disebabkan pengunjung yang ramai ke boost pameran kami, saya belum sempat merakamkan aktiviti aktiviti yang dianjurkan oleh pihak menara, insyaallah dari semasa ke semasa kami akan cuba merakamkan beberapa gambar untuk tontonan rakan rakan sekalian.
Wakil syarikat nurani sejati memberikan penerangan tentang produk produk kami.

Tahniah juga diucapkan pada pihak menara kerana mengambil insiatif ini untuk memajukan dan memeriahkan suasana malam di sekitar bandaraya alor setar, dengan aktiviti yang padat, keselesaan surau dan tandas dan pemandangan yang cantik di waktu malam, saya dan rata rata pengunjung bazar merasa amat selesa sekali berkunjung di sini.

Saya juga selaku wakil peniaga peniaga muslim yang terlibat di bazaar menara ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak menara kerana memberikan ruang untuk kami bersama sama menara mencari rezeki yang halal, insyaallah dengan sambutan yang begitu memberangsangkan ini ekonomi muslim akan terus berkembang maju.

Saya dengan ini ingin menyeru kepada seluruh penduduk kedah dan sekitarnya untuk mengambil kesempatan cuti sekolah yang masih berbaki ini bagi turut serta memeriahkan suasana malam anda di menara alor setar, insyaallah dengan niat yang murni untuk menghiburkan anak anak disamping membantu ekonomi peniaga di sini, anda akan merasa puas menikmati keindahan dan kemeriahan malam.

kita jumpa di sana ya!!

salam ukhwah dari saya untuk anda semua...assalamualaikum


Sabun pencuci pinggan mangkuk Thoharah
sabun pencuci pinggan thoharah, rm3.8 seliter


sukor abdullah
www.muslimsproduct.blogspot.com
pencak tari enterprise
0194735696

Thursday, December 10, 2009

Sabun jadi penemuan penting umat islam


resep pembuatan sabun yang lengkap tercatat dalam sebuah risalah bertarikh abad 13 M.

resep pembuatan sabun yang lengkap tercatat dalam sebuah risalah bertarikh abad 13 M.

SABUN (SuaraMedia) Salah satu penemuan penting yang dicapai umat Islam di era keemasan adalah sabun. Sejak abad ke-7 M, umat Muslim telah mengembangkan sebuah gaya hidup higienis yang mutakhir. Menurut Ahmad Y Al-Hassan dalam bukunya berjudul, Technology Transfer in the Chemical Industries, kota-kota Islam seperti Nablus (Palestina), Kufah (Irak), dan Basrah (Irak) telah menjadi sentra industri sabun.

"Sabun yang kita kenal hari ini adalah warisan dari peradaban Islam," papar Al-Hassan. Menurut Al-Hassan, sabun yang terbuat dari minyak sayuran, seperti minyak zaitun serta minyak aroma, pertama kali diproduksi para kimiawan Muslim di era kekhalifahan. Salah seorang sarjana Muslim yang telah mampu menciptakan formula sabun adalah Al-Razi--kimiawan legendaris dari Persia.

"Hingga kini, formula untuk membuat sabun tak pernah berubah," cetus Al-Hassan. Sabun yang dibuat umat Muslim di zaman kejayaan sudah menggunakan pewarna dan pewangi. Selain itu, ada sabun cair dan ada pula sabun batangan. Bahkan, pada masa itu sudah tercipta sabun khusus untuk mencukur kumis dan janggut.

Harga sabun pada 981 M berkisar tiga Dirham (koin perak) atau setara 0,3 Dinar (koin emas). Resep pembuatan sabun di dunia Islam juga telah ditulis seorang dokter terkemuka dari Andalusia--Spanyol Islam--bernama Abu Al-Qasim Al-Zahrawi alias Abulcassis (936-1013 M). Ahli kosmetik ini memaparkan tata cara membuat sabun dalam kitabnya yang monumental bertajuk, Al-Tasreef.

Al-Tasreef merupakan ensiklopedia kedokteran yang terdiri atas 30 volume. Kitab itu telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin dan digunakan sebagai buku referensi utama di sejumlah universitas Eropa terkemuka. Sang dokter memaparkan resep-resep pembuatan beragam alat kosmetik pada volume ke-19 dalam kitab Al-Tasreef.

Selain itu, resep pembuatan sabun yang lengkap tercatat dalam sebuah risalah bertarikh abad 13 M. Manuskrip itu memaparkan secara jelas dan detail tata cara pembuatan sabun. Fakta ini menunjukkan betapa dunia Islam telah jauh lebih maju dibandingkan peradaban Barat. Masyarakat Barat, khususnya Eropa, diperkirakan baru mengenal pembuatan sabun pada abad ke-16 M.

Namun, Sherwood Taylor (1957) dalam bukunya berjudul, A History of Industrial Chemistry, menyatakan, peradaban Barat baru menguasai pembuatan sabun pada abad ke-18 M. Sejatinya, menurut RJ Forbes (1965) dalam bukunya bertajuk, Studies in Ancient Technology, campuran yang mengandung sabun telah digunakan di Mesopotamia.

"Mereka belum mengenal sabun, tapi beberapa deterjen telah digunakan," ungkap Forbes. Menurut dia, dunia klasik belum memiliki deterjen yang lebih baik. Penemuan sabun yang tergolong modern memang baru diciptakan pada masa kejayaan Islam.

Sejarah pembuatan sabun di dunia Islam dicatat secara baik oleh Raja Al- Muzaffar Yusuf ibn `Umar ibn `Ali ibn Rasul ( wafat 1294 M). Dia adalah seorang Raja Yaman yang berasal dari Dinasti Bani Rasul yang kedua. Raja Al-Muzaffar merupakan seorang penguasa yang senang mempelajari karya-karya ilmuwan Muslim dalam bidang kedokteran, farmakologi, pertanian, dan tekonologi.

Raja Al-Muzaffar juga sangat mencintai ilmu pengetahuan. Pada masa kekuasaannya di abad ke-13 M, ia mendukung dan melindungi para ilmuwan dan seniman untuk berkreasi dan berinovasi. Dalam risalahnya, sang raja mengisahkan bahwa Suriah sangat dikenal sebagai penghasil sabun keras yang biasa digunakan untuk keperluan di toilet.

N Elisseeff dalam artikelnya berjudul, Qasr al-Hayr al-Sharqi, yang dimuat dalam Ensiklopedia Islam volume IV menyatakan, para arkeolog menemukan bukti pembuatan sabun dari abad ke-8 M. Saat itu, kekhalifahan Islam sedang menjadi salah satu penguasa dunia.

Geografer Muslim kelahiran Yerusalem, Al-Maqdisi, dalam risalahnya berjudul, Ahsan al-Taqasim fi ma`rifat al-aqalim, juga telah mengungkapkan kemajuan industri sabun di dunia Islam. Menurut Al-Maqdisi, pada abad ke-10, Kota Nablus (Palestina) sangat termasyhur sebagai sentra industri sabun. Sabun buatan Nablus telah diekspor ke berbagai kota Islam.

Menurut Al-Maqdisi, sabun juga telah dibuat kota-kota lain di kawasan Mediterania, termasuk di Spanyol Islam. Andalusia dikenal sebagai penghasil sabun berbahan minyak zaitun. M Shatzmiller dalam tulisannya bertajuk, al-Muwahhidun, yang tertulis dalam Ensiklopedia Islam terbitan Brill Leiden, juga mengungkapkan betapa pesatnya industri sabun berkembang di dunia Islam. "Pada 1200 M, di Kota Fez (Maroko) saja terdapat 27 pabrik sabun," papar Shatzmiller.

Sherwood Taylor, dalam Medieval Trade in the Mediterranean World menyebutkan, pada abad ke-13 M, sabun batangan buatan kota-kota Islam di kawasan Mediterania telah diekspor ke Eropa. Pengiriman sabun dari dunia Islam ke Eropa, papar Taylor, melewati Alps ke Eropa utara lewat Italia.

Selain sabun, dunia Islam pun telah menggenggam teknologi pembuatan beragam alat kosmetik. Salah satunya adalah parfum. Umat Islam di zaman kekhalifahan juga telah mengembangkan teknologi pembuatan parfum hingga menjadi sebuah industri yang sangat besar.

Para sejarawan meyakini bahwa fondasi industri minyak wangi yang berkembang pesat di dunia Islam dibangun oleh dua ahli kimia termasyhur, yakni Jabir Ibnu Hayyan (721-815 M) serta Al-Kindi (805-873 M). Kimiawan Muslim dari abad ke-12, Al-Isybili, mengungkapkan, pada masa kejayaan Islam terdapat tak kurang dari sembilan buku teknis dan pedoman bagi pengelola industri parfum.

Meski begitu, kitab tentang pengolahan minyak wangi atau parfum yang masih tersisa hanyalah Kitab Kimiya' al-'Itr (Book of the Chemistry of Perfume and Distillations) karya Al-Kindi.

Jauh sebelum Al-Kindi, pengembangan industri parfum di dunia Islam juga sempat dilakukan 'Bapak Kimia Modern' Jabir Ibnu Hayyan. Ia mengembangkan beberapa teknik, termasuk penyulingan (distilasi), penguapan (evaporation) , dan penyaringan (filtrasi). Ketiga teknik itu mampu mengambil aroma wewangian dari tumbuhan dan bunga dalam bentuk air atau minyak.

Teknik dan metode dasar yang diletakkan oleh Jabir itu dikembangkan Al-Kindi. Ia melakukan riset dan eksperimen dengan lebih cermat. Al-Kindi mencoba mengombinasikan beragam tanaman dan bahan-bahan lain untuk memproduksi beragam jenis parfum dan minyak wangi. Ilmuwan Muslim asal Kufah, Irak, itu pun berhasil menemukan tak kurang dari 107 metode dan resep untuk membuat parfum serta peralatan pembuatannya.

Begitulah, dunia Islam di era keemasan telah mampu mengembangkan industri sabun dan juga parfum. heri ruslan

Resep Sabun Warisan Peradaban Islam

Minyak zaitun dan al-Qali merupakan bahan utama pembuatan sabun. Bahan lain yang kerap digunakan untuk membuat sabun adalah natrun. Lalu, bagaimana proses pembuatan sabun dilakukan di dunia Islam pada abad ke-13 M? Berikut ini resep pembuatan sabun yang ditulis Daud Al-Antaki seperti dikutip Ahmad Y Al-Hassan dan Donald R Hill dalam bukunya bertajuk, Islamic Technology: An Illustrated History:

Inilah cara membuat sabun yang diwariskan peradaban Islam:

Ambil satu bagian al-Qali dan setengah bagian kapur. Giling dengan baik, kemudian tempatkan dalam sebuah tangki. Tuangkan air sebanyak lima bagian dan aduk selama dua jam. Tangki dilengkapi lubang bersumbat. Setelah pengadukan berhenti dan cairan menjadi jernih, lubang ini dibuka.

Jika air sudah habis, sumbat kembali lubang tersebut, tuangkan air dan aduk, kosongkan dan seterusnya sampai tak ada lagi air yang tersisa. Faksi air di setiap periode dipisahkan. Lalu, minyak yang sudah murni diambil sebanyak 10 kali jumlah air yang pertama tadi, lalu letakkan di atas api. Jika sudah mendidih, tambahkan air faksi terakhir sedikit demi sedikit. Kemudian tambah dengan air faksi nomor dua terakhir, sampai air faksi pertama.

Dari proses itu, akan diperoleh campuran seperti adonan kue. Adonan ini disendok (dan disebarkan) di atas semacam tikar hingga kering sebagian. Kemudian, tempatkan dalam nura (kapur mati). Inilah hasil akhir dan tidak diperlukan lagi pendinginan atau pencucian dengan air dingin selama proses.

Ada kalanya ditambahkan garam ke dalam al-Qali dan kapur sebanyak setengah kali jumlah kapur. Selain itu, juga ditambhakan amilum tepat sebelum proses selesai. Minyak di sini dapat diganti dengan minyak lain dan lemak seperti minyak carthamus.

Itulah salah satu resep pembuatan sabun yang berkembang di dunia Islam. Sejatinya, masih banyak risalah lain yang mengungkapkan formula pembuatan sabun. Salah satunya adalah buah pikir Al-Razi. (rpk/hri)http://www.suaramed ia.com

kebaikan cuka selain dari masakan



SELAIN untuk menambah rasa asam dan menghilangkan bau amis, cuka juga punya manfaat lain. Cuka atau asam asetat ini dapat mengatasi berbagai masalah kebersihan rumah. Mulai dari shower mampet, lantai kusam, hingga membersihkan kerak botol. Cara menggunakannya pun sangat mudah.

1. Shower Mampet
Air yang mengandung besi, tanah, atau pasir halus bisa menjadi biang keladinya. Untuk mengatasinya, siapkan 1 liter air panas, kemudian tuangkan satu cangkir cuka makan dan aduk. Rendam kepala shower dalam larutan tadi selama 10 menit. Angkat, lalu bersihkan. Teratasi sudah masalah shower mampet.

2. Blender Kotor
Penggunaan blender biasanya meninggalkan noda. Terkadang noda tersebut sulit dihilangkan. Jika itu terjadi, gunakan campuran air, sabun cuci piring, dan cuka. Tuang campuran itu ke dalam blender dan nyalakan blender selama 30 detik. Buang campuran air tadi dan bilas dengan air hangat.

3. Lantai Kusam
Lantai keramik yang berusia lebih dari lima tahun biasanya berubah menjadi kotor dan kusam. Untuk membersihkannya, tuangkan cuka ke permukaan lantai. Diamkan selama lima menit. Kemudian bersihkan dengan kain pel hingga bersih. Pel sekali lagi dengan air untuk menghilangkan bau cuka.

4. Karat pada Logam
Untuk menghilangkan karat, siapkan satu sendok makan cuka dicampur satu sendok teh garam. Gosokkan campuran tersebut ke bagian perkakas logam yang berkarat. Setelah karat hilang, bersihkan dengan air dan keringkan.

5. Guci Pecah
Guci pecah pun bukan lagi masalah. Buat campuran dari satu bungkus agar-agar, satu sendok cuka, aduk hingga mengental. Gunakan campuran adonan tadi sebagai lem. Rekatkan setiap bagian pecahan guci. Setelah itu jemur hingga adonan lem kering. Guci pun kembali utuh.

6. Sisa Minyak
Agar noda minyak di panci gampang dibersihkan, tuangkan cuka ke dalam 2 liter air. Celupkan panci berminyak ke dalamnya. Noda minyak akan luntur dan setelah itu bilas panci dengan air bersih.

7. Kerak Botol
Kerak pada botol bisa dibereskan dengan cuka. Masukkan air sabun ke dalam botol. Tambahkan satu sendok makan abu gosok dan satu sendok makan cuka. Biarkan selama 10 menit. Kemudian kocok-kocok dan sikat bagian dalam botol. Kerak dalam botol pun hilang.