Untuk keterangan lanjut,

Thursday, December 24, 2009

testimonials

Zuera ideal slim




RM 70
Kegunaan

- Membakar, menyerap dan membuang lemak
- Membantu meningkatkan metabolisma dan menyahtoksin
- Menguatkan tenaga
- Membantu mengurangkan kesakitan, sakit kepala dan keletihan
- Mengurangkan tekanan
- Melegakan sakit tumit & sakit lutut

Indications

- Fat burner, absorbent and eliminator
- Helps to improve metabolism, excretion and detoxification
- May increase energy level
- Reduces aches, headaches, pains and tiredness
- Relieves stress
- Reduces pain due to arthritis

Testimonials
Pn Rosilah, Selangor. Tel: 013-3319788
Sejak mengamalkan IdealSlim selama beberapa minggu, berat badan saya turun sebanyak 8kg. Alhamdulillah, selain berat badan yang berkurangan, sistem pembuangan juga lancar tanpa masalah sembelit lagi. Haid saya yang tidak teratur & selalunya sedikit sebelum ini juga kini teratur & banyak. Badan juga terasa ringan & selesa.

Pn Hashita, P.Pinang. Tel: 04-5759137
Saya mengalami masalah sakit kaki akibat dihempap benda berat. Telah bermacam-macam ubat penahan sakit telah saya cuba. Tetapi hanya bertahan sementara. Setelah diperkenalkan dengan IdealSlim, saya pada mulanya sekadar ingin mencuba tanpa menaruh harapan tinggi. Setelah memakai IdealSlim selama 2 malam berturut-turut, alhamdulillah sakit kaki saya beransur pulih. Selepas malam ketiga, sakit kaki saya terus hilang. Badan saya juga sekarang senang berpeluh dan saya berasa sihat. Saya juga telah dapat memakai baju-baju lama saya. Saya akan terus menggunakan IdealSlim untuk mendapatkan berat badan idaman saya.

Pn Ummi, Kedah. Tel: 019-4574341
Saya menggunakan IdealSlim dengan tujuan untuk mengempiskan perut. Selepas memakai IdealSlim selama beberapa hari, berat saya sudah turun 2 kg. Ukurlilit pinggang saya juga menurun. Masalah sakit tumit saya juga hilang.

ideal slim di akhbar kosmo pada 26 dec dan 2 jan nanti.

Di iklan KOSMO pada Sabtu 26 Disember 2009 & 2 Januari 2009.

( BEWARE OF IMITATIONS )

RM 70
Kegunaan

- Membakar, menyerap dan membuang lemak
- Membantu meningkatkan metabolisma dan menyahtoksin
- Menguatkan tenaga
- Membantu mengurangkan kesakitan, sakit kepala dan keletihan
- Mengurangkan tekanan
- Melegakan sakit tumit & sakit lutut

Indications

- Fat burner, absorbent and eliminator
- Helps to improve metabolism, excretion and detoxification
- May increase energy level
- Reduces aches, headaches, pains and tiredness
- Relieves stress
- Reduces pain due to arthritis


Senarai stokis/wholesalers
1. Seluruh Malaysia


Pulangan Penuh Sdn Bhd
No 4042, Taman Mutiara, Lebuhraya Sultanah Bahiyah, Alor Star, Kedah. Tel: 04-7302533, 012-4721656, 012-4885326.

2. Perlis, Kedah, Pulau Pinang

Khim Fook Trading Sdn Bhd
No 114 - 115, Jalan Kristal 8, Taman Perindustrian Ringan Kristal, Alor Star, Kedah. Tel: 04-7307410

Nurani Sejati Enterprise
No 1, Medan Penjaja MDKP, Bandar Darulaman, Jitra, Kedah. Tel: 019-5988287

Pencaktari Enterprise
52, Kg Paya, Mukim Naga, Jitra, Kedah. Tel: 019-4735696

3. Selangor

Mariana Tel: 012-3611676

Senarai pengedar:
1. Perlis

Farmasi Berkat Tel: 016-4236303

2. Kedah

Farmasi Cahaya Tel: 04-7311731

Farmasi Muhibah
No 3, Komplek Niaga Yan, 06900, Yan, Kedah. Tel: 019-5731289

3. Pulau Pinang

Damiral's Care Pharmacy
1645, Tingkat Bawah, Lrg Perusahaan Maju 8, Mk 2, Bukit Tengah, Bukit Mertajam, Penang. Tel: 04-5024011

Farmasi Al-Ahlam
1569, Taman Koskam, Kepala Batas, Penang. Tel:04-5759223

Farmasi Harmoni
No 62, Lorong Perda Utama 1, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Penang. Tel: 04-5302030

Farmasi Kepala Batas
No 3, Persiaran Seksyen 4/6, Bandar Putra Bertam, Kepala Batas, Penang. Tel: 04-5791611

Farmasi Mawar
1590, Jalan Telok Air Tawar, Butterworth, Penang. Tel: 04-3517550

Farmasi Sri Pinang
No 10, Jalan Sri Pinang, Taman Sri Pinang, Sg Puyu, Butterworth, Penang. Tel: 04-3313995

Farmasi Ummi
1728, Jalan Pongsu Seribu, Taman Pokok Sena, Kepala Batas, Penang. Tel: 04-5753221

Farmasi Zaman
1199, Jalan Besar Penaga, Penaga, Kepala Batas, Penang. Tel: 04-3513189

Nadicare Plus Pharmacy
1306, Jalan Besar, Sungai Bakap, Penang. Tel: 04-5827364

Teluk Kumbar Pharmacy
14tkt, Teluk Kumbar 4, Bandar Baru Teluk Kumbar, Teluk Kumbar, Penang. Tel: 04-6492122

4. Terengganu

Farmasi Zuq Sdn Bhd
Lot 415, Jalan Haji Jusoh, 22000, Jerteh, Terengganu. Tel: 09-6971339

Farmasi Harmoni Paka Sdn Bhd. Tel: 09-8275336

Farmasi Darul Iman. Tel: 09-6812977

Farmasi Kota Putra. Tel: 09-6953358

Farmasi Purnama. Tel: 09-6311243

Farmasi Mega Care. Tel: 09-6668633

Farmasi Razzaq. Tel: 09-8279992

5. Kelantan

PC Murni Pharmacy Sdn Bhd
Pt 535/A, Taman Murni, Jln Pengkalan Chepa, 16100, Kota Bharu, Kelantan Tel: 09-7742608

Farmasi Lead. Tel: 09-7782140

Farmasi Pantai Timur. Tel: 09-7925825

Medichemie Pharmacy Sdn Bhd. Tel: 09-7448235

Farmasi Muammar. Tel: 09-9556311

Farmasi Cahaya Timur. Tel: 09-7182614

Farmasi Intergra. Tel: 09-9552892

Farmasi Medisa. Tel: 09-9754304

Farmasi My Frenz. Tel: 09-7888771

Farmasi Delima. Tel:09-7181450

6. Selangor

Farmasi Ultracare, No 22, Jln SP2/4, Tmn Subang Perdana, Shah Alam.

Farmasi Fars, No 24, Jln Sg Kapar Indah 3j, Tmn Sg Kapar Indah, Kapar, Klang.

7. Kuala Lumpur

Chetam Biz enterprise - 012 2650314

Monday, December 21, 2009

cara membuat tau fu fa

Assalamualaikum,

Kepada yang berminat untuk berniaga tapi x tau nak jual apa? mungkin boleh memulakan dengan menjual tau fu fa.

kepada penggemar tau fu fa pula, mungkin boleh dicuba sendiri di rumah,


semoga ada manfaatnya,


Cara buat tauhu (tau fu fa)

1) air soya 100% (1 kg soya, 1kg air)

2) masak air perahan soya

3) tuang 1kg dalam baldi dan campur dgn plaster of paris sebanyak 3 sudu besar (tadak plaster ni ganti dgn cuka 1 ~2 sudu besar)

4) tunggu hingga jadi ketul-ketul dan pengasingan air dan fiber soya..

5) tuang dalam besen dan pastikan dibalut dgn kain kasa (serap air)

6) tekan acuan hingga mampat….tunggu hingga 10 minit

tauhu siap dipotong atau dimakan

tffhalaltreasure



regards,

Sukor Abdullah

0194735696

Tuesday, December 15, 2009

mencari pengeluar botol plastik

assalamualaikum,

saya nak mohon jasa baik semua rakan dan taulan, saya sedang mencari botol plastik yang bersesuai untuk dibuat packaging beberapa produk saya seperti berikut;

1. Fabric softener untuk seliter dan 2 liter (design yang ala ala softlan atau seumpanya dengannya)
2. liquid detergent utk 3 liter dan 5 liter (design ala ala dynamo atau seumpamanya)
3. liquid bleach(clorox) untuk seliter (design ala ala clorox atau seumpamanya)
4. sabun pencuci pinggan thoharah untuk 5 liter. (design macam botol sos 5 liter atau seumpama dengannya)

demi untuk memberikan harga yang murah kepada pengguna, saya lebih berminat untuk membeli direct dari kilang kilang(seeloknya kilang dari muslim).

kepada yang mempunyai maklumat, saya amat berharap jika anda boleh berikan maklumat tersebut kepada saya dengan secepat yang mungkin.

buat masa sekarang saya telah menemui sebuah kilang yang mengeluarkan botol botol tersebut namun masih kiv.

terima kasih diucapkan kepada anda semua kerana sudi meluangkan masa membaca email dari saya, segala pertolongan didahulukan dengan ucapan ribuan terima kasih,

semoga allah membalas jasa baik yg anda berikan...

assalamualaikum,

sukor abdullah
pencaktari enterprise
0194735696

lanjutan posting promosi produk di menara alor setar part1

alhamdulillah....

terima kasih kepada semua rakan yang menghantar email susulan mengenai produk produk keluaran kami seperti sabun pencuci pinggan thoharah, pelembut pakaian syukur dan juga ideal slim.

terima kasih yang tak terhingga juga diucapkan kepada yang berminat untuk memberikan sokongan dengan membuat tempahan kepada kami. Oleh kerana ramai yang menanyakan keterangan lanjut mengenai produk ideal slim, di sini saya terangkan sekali lagi dengan lebih detail.

sebagai pengenalan,
produk ideal slim ini adalah yang pertamanya yang menggunakan "patch" di malaysia (correct me if im wrong).

inovasi terbaru produk yg berasaskan herba ini adalah hasil usahasama dengan syarikat di luar negara,

produk ini amat bersesuai sekali untuk digunakan kerana tidak perlu dimakan, tentu sekali tiada kesan sampingan seperti muntah, cirit birit, keracunan makanan, gastrik, sakit perut dan juga masaalah kurang enak untuk dimakan seperti produk produk slimming yang lain.

disamping kelebihan kerana tiada kesan sampingan, ideal slim juga berupaya menunjukkan kesan walau dengan sekali memakainya, pemakainya akan dapat melihat lendiran lemak keluar di serap oleh slimming patch ini walau baru memakainya x sampai sejam.(x percaya? jom! cuba beli sekeping dan cuba dahulu...)

di samping itu, selain menyerap lemak, ideal slim juga menyerap lebihan toksid dalam badan.(2 in 1 ).

saya yakin, dengan pasaran yang amat meluas di malaysia (produk ini masih tiada saingan), dengan harga yang serendah rm70 untuk harga pasaran, ideal slim mampu memberi saingan yg hebat kepada produk produk slimming terkenal yang lain.

di samping di negara malaysia, produk ini juga mendapat sambutan di luar negara, kelebihan harganya yang semurah rm70 (bayangkan jika di jual di barat , berapakah harga produk ini setelah ditukar ke matawang mereka? tentu teramat murah kan bagi mereka) telah menjadi satu daya menarik yang amat hebat sekali.

kepada bakal agen ideal slim, ini ada peluang baik, seiring dengan seruan kerajaan, kita boleh pasarkan produk produk kita hingga ke luar negara /seluruh dunia.

sebagai sebuah produk menguruskan badan yang mementingkan ciri ciri keselamatan, produk kami telah diiktiraf oleh kementerian kesihatan malaysia.

kepada yang berminat untuk menjadi agen jualan kami, sila emailkan ke sukor_pencaktari@yahoo.com.my

sekian,

semoga ekonomi muslim akan terus berkembang maju!

harga pasaran:RM70 sekotak

assalamualaikum,

sukor Abdullah
www.muslimsproduct.blogspot.com
0194735696

Promosi produk produk keluaran syukur dan nurani sejati di menara alor setar part 1

Assalamualaikum,

Pada hari jumaat dan sabtu yang lepas, pencak tari enterprise telah bekerjasama dengan nurani sejati enterprise untuk mengadakan promosi produk produk keluaran kami di samping produk keluaran rakan rakan muslim yang lain.

promosi tersebut telah di adakan di menara alor setar bermula jam 6 ptg hingga 11mlm. Berikutan sambutan yang menggalakkan oeh pengunjung setempat, kami akan meneruskan siri promosi kami di tempat yang sama pada setiap hari jumaat dan sabtu.

Alhamdulillah, walaupun dua hari mengadakan promosi di sana, kami telah mendapat hasil kutipan jualan yang agak tinggi. Ada juga beberapa pelanggan yang datang kembali ke boos kami untuk memberikan feedback mereka terhadap produk produk keluaran kami, antaranya ialah produk ideal slim (produk pelansing badan).

ada seorang pengunjung telah mencuba ideal slim, berikut feedback beliau:

"semalam saya balik terus pakai kat perut (atas/menutup pusat) lepas pakai selama 10 - 15 minit, saya rasa perut macam sikit sikit gatal (proses pemecahan lemak telah berlaku, rasa macam gatal masa kita jogging) dok sejam dua jam lepas tu lemak keluar...banyak! hingga "bocor" terkena baju. Terima kasih kerana promote produk ini kepada saya, la nie saya nak beli lagi dan insyaallah saya nak jadi agen untuk ideal slim nanti" pelanggan adalah seorang gadis.

selain dari produk ideal slim, ada feedback mengenai habatussauda, berikut feedback beliau:

" semalam sara cuba rasa habatussauda yang saya beli tu... makan sikit saja...adala secubit, emm x lama aih lepaih tu...ada la dalam 5 -6 minit, teruih rasa nak ke jamban"....pelanggan adalah seorang belia yang bekerja di tempat projek landasan keretapi berkembar.

buat seketika, inilah feedback yang kami sempat tanya...yang lain tu mai habaq nak produk apa dan terus bagi duit...mungkin x banyak masa, kami x sempat menemu bual mereka,

Berikutan feedback berikut, kami merasa bangga dan berpuas hati kerana berjaya memberikan mereka kepuasan setelah menggunakan produk produk keluaran kami.

Terima kasih kepada pihak menara alor setar kerana sudi menjemput kami untuk bersama sama memeriahkan lagi tapak bazaar yang diadakan, pelbagai aktiviti dianjurkan oleh pihak menara alor setar seperti pertandingan karaoke, pertunjukan wayang kulit asun, promosi harga untuk melihat pemandangan kedah di puncak menara, gerai gerai permainan game dan lain lain.

Disebabkan pengunjung yang ramai ke boost pameran kami, saya belum sempat merakamkan aktiviti aktiviti yang dianjurkan oleh pihak menara, insyaallah dari semasa ke semasa kami akan cuba merakamkan beberapa gambar untuk tontonan rakan rakan sekalian.
Wakil syarikat nurani sejati memberikan penerangan tentang produk produk kami.

Tahniah juga diucapkan pada pihak menara kerana mengambil insiatif ini untuk memajukan dan memeriahkan suasana malam di sekitar bandaraya alor setar, dengan aktiviti yang padat, keselesaan surau dan tandas dan pemandangan yang cantik di waktu malam, saya dan rata rata pengunjung bazar merasa amat selesa sekali berkunjung di sini.

Saya juga selaku wakil peniaga peniaga muslim yang terlibat di bazaar menara ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak menara kerana memberikan ruang untuk kami bersama sama menara mencari rezeki yang halal, insyaallah dengan sambutan yang begitu memberangsangkan ini ekonomi muslim akan terus berkembang maju.

Saya dengan ini ingin menyeru kepada seluruh penduduk kedah dan sekitarnya untuk mengambil kesempatan cuti sekolah yang masih berbaki ini bagi turut serta memeriahkan suasana malam anda di menara alor setar, insyaallah dengan niat yang murni untuk menghiburkan anak anak disamping membantu ekonomi peniaga di sini, anda akan merasa puas menikmati keindahan dan kemeriahan malam.

kita jumpa di sana ya!!

salam ukhwah dari saya untuk anda semua...assalamualaikum


Sabun pencuci pinggan mangkuk Thoharah
sabun pencuci pinggan thoharah, rm3.8 seliter


sukor abdullah
www.muslimsproduct.blogspot.com
pencak tari enterprise
0194735696

Thursday, December 10, 2009

Sabun jadi penemuan penting umat islam


resep pembuatan sabun yang lengkap tercatat dalam sebuah risalah bertarikh abad 13 M.

resep pembuatan sabun yang lengkap tercatat dalam sebuah risalah bertarikh abad 13 M.

SABUN (SuaraMedia) Salah satu penemuan penting yang dicapai umat Islam di era keemasan adalah sabun. Sejak abad ke-7 M, umat Muslim telah mengembangkan sebuah gaya hidup higienis yang mutakhir. Menurut Ahmad Y Al-Hassan dalam bukunya berjudul, Technology Transfer in the Chemical Industries, kota-kota Islam seperti Nablus (Palestina), Kufah (Irak), dan Basrah (Irak) telah menjadi sentra industri sabun.

"Sabun yang kita kenal hari ini adalah warisan dari peradaban Islam," papar Al-Hassan. Menurut Al-Hassan, sabun yang terbuat dari minyak sayuran, seperti minyak zaitun serta minyak aroma, pertama kali diproduksi para kimiawan Muslim di era kekhalifahan. Salah seorang sarjana Muslim yang telah mampu menciptakan formula sabun adalah Al-Razi--kimiawan legendaris dari Persia.

"Hingga kini, formula untuk membuat sabun tak pernah berubah," cetus Al-Hassan. Sabun yang dibuat umat Muslim di zaman kejayaan sudah menggunakan pewarna dan pewangi. Selain itu, ada sabun cair dan ada pula sabun batangan. Bahkan, pada masa itu sudah tercipta sabun khusus untuk mencukur kumis dan janggut.

Harga sabun pada 981 M berkisar tiga Dirham (koin perak) atau setara 0,3 Dinar (koin emas). Resep pembuatan sabun di dunia Islam juga telah ditulis seorang dokter terkemuka dari Andalusia--Spanyol Islam--bernama Abu Al-Qasim Al-Zahrawi alias Abulcassis (936-1013 M). Ahli kosmetik ini memaparkan tata cara membuat sabun dalam kitabnya yang monumental bertajuk, Al-Tasreef.

Al-Tasreef merupakan ensiklopedia kedokteran yang terdiri atas 30 volume. Kitab itu telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin dan digunakan sebagai buku referensi utama di sejumlah universitas Eropa terkemuka. Sang dokter memaparkan resep-resep pembuatan beragam alat kosmetik pada volume ke-19 dalam kitab Al-Tasreef.

Selain itu, resep pembuatan sabun yang lengkap tercatat dalam sebuah risalah bertarikh abad 13 M. Manuskrip itu memaparkan secara jelas dan detail tata cara pembuatan sabun. Fakta ini menunjukkan betapa dunia Islam telah jauh lebih maju dibandingkan peradaban Barat. Masyarakat Barat, khususnya Eropa, diperkirakan baru mengenal pembuatan sabun pada abad ke-16 M.

Namun, Sherwood Taylor (1957) dalam bukunya berjudul, A History of Industrial Chemistry, menyatakan, peradaban Barat baru menguasai pembuatan sabun pada abad ke-18 M. Sejatinya, menurut RJ Forbes (1965) dalam bukunya bertajuk, Studies in Ancient Technology, campuran yang mengandung sabun telah digunakan di Mesopotamia.

"Mereka belum mengenal sabun, tapi beberapa deterjen telah digunakan," ungkap Forbes. Menurut dia, dunia klasik belum memiliki deterjen yang lebih baik. Penemuan sabun yang tergolong modern memang baru diciptakan pada masa kejayaan Islam.

Sejarah pembuatan sabun di dunia Islam dicatat secara baik oleh Raja Al- Muzaffar Yusuf ibn `Umar ibn `Ali ibn Rasul ( wafat 1294 M). Dia adalah seorang Raja Yaman yang berasal dari Dinasti Bani Rasul yang kedua. Raja Al-Muzaffar merupakan seorang penguasa yang senang mempelajari karya-karya ilmuwan Muslim dalam bidang kedokteran, farmakologi, pertanian, dan tekonologi.

Raja Al-Muzaffar juga sangat mencintai ilmu pengetahuan. Pada masa kekuasaannya di abad ke-13 M, ia mendukung dan melindungi para ilmuwan dan seniman untuk berkreasi dan berinovasi. Dalam risalahnya, sang raja mengisahkan bahwa Suriah sangat dikenal sebagai penghasil sabun keras yang biasa digunakan untuk keperluan di toilet.

N Elisseeff dalam artikelnya berjudul, Qasr al-Hayr al-Sharqi, yang dimuat dalam Ensiklopedia Islam volume IV menyatakan, para arkeolog menemukan bukti pembuatan sabun dari abad ke-8 M. Saat itu, kekhalifahan Islam sedang menjadi salah satu penguasa dunia.

Geografer Muslim kelahiran Yerusalem, Al-Maqdisi, dalam risalahnya berjudul, Ahsan al-Taqasim fi ma`rifat al-aqalim, juga telah mengungkapkan kemajuan industri sabun di dunia Islam. Menurut Al-Maqdisi, pada abad ke-10, Kota Nablus (Palestina) sangat termasyhur sebagai sentra industri sabun. Sabun buatan Nablus telah diekspor ke berbagai kota Islam.

Menurut Al-Maqdisi, sabun juga telah dibuat kota-kota lain di kawasan Mediterania, termasuk di Spanyol Islam. Andalusia dikenal sebagai penghasil sabun berbahan minyak zaitun. M Shatzmiller dalam tulisannya bertajuk, al-Muwahhidun, yang tertulis dalam Ensiklopedia Islam terbitan Brill Leiden, juga mengungkapkan betapa pesatnya industri sabun berkembang di dunia Islam. "Pada 1200 M, di Kota Fez (Maroko) saja terdapat 27 pabrik sabun," papar Shatzmiller.

Sherwood Taylor, dalam Medieval Trade in the Mediterranean World menyebutkan, pada abad ke-13 M, sabun batangan buatan kota-kota Islam di kawasan Mediterania telah diekspor ke Eropa. Pengiriman sabun dari dunia Islam ke Eropa, papar Taylor, melewati Alps ke Eropa utara lewat Italia.

Selain sabun, dunia Islam pun telah menggenggam teknologi pembuatan beragam alat kosmetik. Salah satunya adalah parfum. Umat Islam di zaman kekhalifahan juga telah mengembangkan teknologi pembuatan parfum hingga menjadi sebuah industri yang sangat besar.

Para sejarawan meyakini bahwa fondasi industri minyak wangi yang berkembang pesat di dunia Islam dibangun oleh dua ahli kimia termasyhur, yakni Jabir Ibnu Hayyan (721-815 M) serta Al-Kindi (805-873 M). Kimiawan Muslim dari abad ke-12, Al-Isybili, mengungkapkan, pada masa kejayaan Islam terdapat tak kurang dari sembilan buku teknis dan pedoman bagi pengelola industri parfum.

Meski begitu, kitab tentang pengolahan minyak wangi atau parfum yang masih tersisa hanyalah Kitab Kimiya' al-'Itr (Book of the Chemistry of Perfume and Distillations) karya Al-Kindi.

Jauh sebelum Al-Kindi, pengembangan industri parfum di dunia Islam juga sempat dilakukan 'Bapak Kimia Modern' Jabir Ibnu Hayyan. Ia mengembangkan beberapa teknik, termasuk penyulingan (distilasi), penguapan (evaporation) , dan penyaringan (filtrasi). Ketiga teknik itu mampu mengambil aroma wewangian dari tumbuhan dan bunga dalam bentuk air atau minyak.

Teknik dan metode dasar yang diletakkan oleh Jabir itu dikembangkan Al-Kindi. Ia melakukan riset dan eksperimen dengan lebih cermat. Al-Kindi mencoba mengombinasikan beragam tanaman dan bahan-bahan lain untuk memproduksi beragam jenis parfum dan minyak wangi. Ilmuwan Muslim asal Kufah, Irak, itu pun berhasil menemukan tak kurang dari 107 metode dan resep untuk membuat parfum serta peralatan pembuatannya.

Begitulah, dunia Islam di era keemasan telah mampu mengembangkan industri sabun dan juga parfum. heri ruslan

Resep Sabun Warisan Peradaban Islam

Minyak zaitun dan al-Qali merupakan bahan utama pembuatan sabun. Bahan lain yang kerap digunakan untuk membuat sabun adalah natrun. Lalu, bagaimana proses pembuatan sabun dilakukan di dunia Islam pada abad ke-13 M? Berikut ini resep pembuatan sabun yang ditulis Daud Al-Antaki seperti dikutip Ahmad Y Al-Hassan dan Donald R Hill dalam bukunya bertajuk, Islamic Technology: An Illustrated History:

Inilah cara membuat sabun yang diwariskan peradaban Islam:

Ambil satu bagian al-Qali dan setengah bagian kapur. Giling dengan baik, kemudian tempatkan dalam sebuah tangki. Tuangkan air sebanyak lima bagian dan aduk selama dua jam. Tangki dilengkapi lubang bersumbat. Setelah pengadukan berhenti dan cairan menjadi jernih, lubang ini dibuka.

Jika air sudah habis, sumbat kembali lubang tersebut, tuangkan air dan aduk, kosongkan dan seterusnya sampai tak ada lagi air yang tersisa. Faksi air di setiap periode dipisahkan. Lalu, minyak yang sudah murni diambil sebanyak 10 kali jumlah air yang pertama tadi, lalu letakkan di atas api. Jika sudah mendidih, tambahkan air faksi terakhir sedikit demi sedikit. Kemudian tambah dengan air faksi nomor dua terakhir, sampai air faksi pertama.

Dari proses itu, akan diperoleh campuran seperti adonan kue. Adonan ini disendok (dan disebarkan) di atas semacam tikar hingga kering sebagian. Kemudian, tempatkan dalam nura (kapur mati). Inilah hasil akhir dan tidak diperlukan lagi pendinginan atau pencucian dengan air dingin selama proses.

Ada kalanya ditambahkan garam ke dalam al-Qali dan kapur sebanyak setengah kali jumlah kapur. Selain itu, juga ditambhakan amilum tepat sebelum proses selesai. Minyak di sini dapat diganti dengan minyak lain dan lemak seperti minyak carthamus.

Itulah salah satu resep pembuatan sabun yang berkembang di dunia Islam. Sejatinya, masih banyak risalah lain yang mengungkapkan formula pembuatan sabun. Salah satunya adalah buah pikir Al-Razi. (rpk/hri)http://www.suaramed ia.com

kebaikan cuka selain dari masakan



SELAIN untuk menambah rasa asam dan menghilangkan bau amis, cuka juga punya manfaat lain. Cuka atau asam asetat ini dapat mengatasi berbagai masalah kebersihan rumah. Mulai dari shower mampet, lantai kusam, hingga membersihkan kerak botol. Cara menggunakannya pun sangat mudah.

1. Shower Mampet
Air yang mengandung besi, tanah, atau pasir halus bisa menjadi biang keladinya. Untuk mengatasinya, siapkan 1 liter air panas, kemudian tuangkan satu cangkir cuka makan dan aduk. Rendam kepala shower dalam larutan tadi selama 10 menit. Angkat, lalu bersihkan. Teratasi sudah masalah shower mampet.

2. Blender Kotor
Penggunaan blender biasanya meninggalkan noda. Terkadang noda tersebut sulit dihilangkan. Jika itu terjadi, gunakan campuran air, sabun cuci piring, dan cuka. Tuang campuran itu ke dalam blender dan nyalakan blender selama 30 detik. Buang campuran air tadi dan bilas dengan air hangat.

3. Lantai Kusam
Lantai keramik yang berusia lebih dari lima tahun biasanya berubah menjadi kotor dan kusam. Untuk membersihkannya, tuangkan cuka ke permukaan lantai. Diamkan selama lima menit. Kemudian bersihkan dengan kain pel hingga bersih. Pel sekali lagi dengan air untuk menghilangkan bau cuka.

4. Karat pada Logam
Untuk menghilangkan karat, siapkan satu sendok makan cuka dicampur satu sendok teh garam. Gosokkan campuran tersebut ke bagian perkakas logam yang berkarat. Setelah karat hilang, bersihkan dengan air dan keringkan.

5. Guci Pecah
Guci pecah pun bukan lagi masalah. Buat campuran dari satu bungkus agar-agar, satu sendok cuka, aduk hingga mengental. Gunakan campuran adonan tadi sebagai lem. Rekatkan setiap bagian pecahan guci. Setelah itu jemur hingga adonan lem kering. Guci pun kembali utuh.

6. Sisa Minyak
Agar noda minyak di panci gampang dibersihkan, tuangkan cuka ke dalam 2 liter air. Celupkan panci berminyak ke dalamnya. Noda minyak akan luntur dan setelah itu bilas panci dengan air bersih.

7. Kerak Botol
Kerak pada botol bisa dibereskan dengan cuka. Masukkan air sabun ke dalam botol. Tambahkan satu sendok makan abu gosok dan satu sendok makan cuka. Biarkan selama 10 menit. Kemudian kocok-kocok dan sikat bagian dalam botol. Kerak dalam botol pun hilang.

Thursday, November 26, 2009

Allah itu maha pengasih lagi maha penyayang-doa sudah dimakbul walau belum habis berdoa

Hari ini aku memulakan hari dengan sedikit kekurangan, bangun lambat untuk sembahyang subuh!!

mungkin kerana semalam semalam tertidur lambat, aku lewat untuk bersembahyang subuh. Tepat pukul 9.00 pagi, aku memulakan aktiviti biasa untuk menghantar produk keluaran syukur ke kedai kedai runcit berdekatan.

Dari sebuah kedai ke sebuah kedai, alhamdullillah sambutan pengguna amat menggalakkan, setiap kedai yang dikunjungi aku pasti menerima tempahan untuk produk sabun pencuci pinggan thoharah,cuma tinggal sebuah pasaraya di situ yang aku belum sempat kunjungi kerana waktu operasinya yang bermula pukul 10.00, mungkin x ada rezeki lagi kot..bisik hatiku , setelah habis kedai runcit di kawasan bertam putra, aku berpatah balik untuk menuju ke kawasan pokok sena, apabila matahari semakin meninggi aku baru sampai di kawasan taman perumahan koskam, kepala batas.

di sana ada sebuah kedai runcit yang dipunyai oleh orang melayu, begitu bangga aku melihat ramai pelanggan yang x putus putus masuk ke kedai tersebut. aku mengambil kesempatan yang ada untuk masuk dan meninjau produk produk aku.

alhamdulillah telah habis separuh produk aku di situ di beli oleh pelanggan namun aku dapati 4 botol sabun thoharah mengalami masaalah kualiti. Di waktu yang sama aku melihat seorang amoi sedang sibuk menyusun barang mereka di rak rak.

setelah membuat sedikit catatan, aku menunggu giliran di kaunter bayaran untuk memohon izin top-up produk ku dari pemunya kedai.

Aku menunggu sedikit lama dek kerana pelanggan x putus putus membayar barangan yang dibeli.

ketika sedikit lengang di kaunter, aku dengan berhemahnya terus menyapa pemilik kedai untuk top up barang,

"Tunggu lepas raya nanti!! sergah pemilik kedai tersebut kepadaku, terkejut jugak kenapa layanan yang terlalu kontra yang aku dapat, sedangkan aku bukannya ingin meminta derma atau memintanya berlari 400 meter di padang sekolah....tambahan pula ketika disergah, pelanggan sedang ramai di dalam kedai...semuanya terpinga pinga....

sebagai seorang muslim, aku tetap bersabar, niatku untuk mencari rezeki yang halal untuk menyara anak isteri di samping membantu menjana ekonomi muslim...jadi x sepatutnya aku memberi reaksi negatif kepadanya...mungkin juga beliau x mahu sebarang urusan jual beli pada masa kini..pujuk hati kecilku walau sedikit hairan jika x ingin berjual beli kenapa amoi tadi boleh memasukkan barangnya....

setelah itu...aku bertanya lagi...kali ini aku meminta izin untuk menukarkan produk ku yang mengalami sedikit masaalah kualiti dengan yang baru...selalunya urusan ini x memerlukan wang dan juga masa...hanya dengan green light oleh pemilik kedai..aku akan melakukan kerjaku sendirian.... namun...aku sekali lagi disergah...saya nak...lepas raya nanti...paham!!

sergahnya lagi dengan mata menyinga....

hati sedikit bercelaru aku terus meminta izin untuk meninggalkan kedai tersebut. semasa berlalu pergi dengan hati yang sidikit terkilan...aku terdengar di hujung telinga, beliau masih bebelkan aku..."orang dok kalut...dia pun nak kalut!" bentaknya...ketika itu panas juga ku rasa..kalau letak termometer di hatiku mungkin sampai 100 darjah celcius kot....kalau ikut hati mau saja bertukar jadi oltromen hehehe....lawak saja la...

ketika dalam kereta..fikiranku melayang jauh...memikirkan akan peristiwa tadi. kekadang terasa ingin terus menarik kembali produk ku di kedai tersebut...x perlu rasanya berurusan dengan orang sebegitu!! kata hati kecil ku...namun jauh di sudut hati kembali berdetik...sabar...sabar...perjuangan kita untuk memartabatkan ekonomi muslim masih jauh..ini hanya sedikit dugaan yang allah beri untuk kita menjadi lebih profesional di lain ketika....

selang beberapa lama..aku sampai ke destinasi seterusnya...aku seperti biasa melakukan kerjaku...melihat produk ku disamping membuat catatan akan barangan yang berkurangan dan seterusnya memohon izin top up barang dari pemilik kedai....dan begitulah seterusnya....semuanya seperti biasa membalas sapaan aku dengan mesra.....setelah selesai berurusan, aku pulang ke rumah...dipertengahan perjalanan aku melihat ada jalan baru yang belum pernah aku terokai...dan ianya melalui ke kawasan perumahaku....selepas memberi signal, aku membelok.

sepanjang perjalanan aku masih memikirkan peristiwa tadi...fikirku biarlah peristiwa itu menjadi pengajaran untukku lebih bersabar sambil itu...aku berdoa kepada yang maha pengasih lagi meha mengetahui,

'Ya allah, sesunguhnya engkaulah maha pengasih lagi maha penyayang, engkau lah jua yang maha mengetahui di atas segala seuatu yang berlaku, aku bermohon kepadamu ya allah, engkau tabahkan lah hatiku untuk mengharungi cabaran, engkau permudahkanlah segala urusanku ya allah, ya allah ya tuhanku...sesungguhnya aku ingin mencari rezeki yang halal dan ingin menjana ekonomi umat islam di daerah ku ini ya allah, jika sekiranya peristiwa tadi salah kakak itu, engkau buka kanlah hatinya untuk menyedari kesilapannya ya allah, dan sekiranya ketika peristiwa tadi memang salah ku ya allah, aku bermohon engkau utuskanlah makhlukmu untuk memberi tunjuk ajar kepadaku ya allah, amin...ya robbal a lamin..."

sambil berdoa aku keretaku meluncur laju melalui laluan yang belum pernah aku lalui, sampai satu ketika aku hampir kenal akan kawasan tersebut..

eh! ini kawasan bertam putra... rupanya jalan yang aku lalui tadi merupakan jalan pintas untuk ke pokok sena, alhamdulillah, hari ini aku belajar satu lagi jalan baru....setelah melewati kawasan bertam putra, alang alang sampai di situ aku singgah di pasaraya hafifah untuk menjalankan kerja kerjaku yang tadinya tertangguh.

setelah membuat catatan dan berurusan dengan pegawai bertugas, aku kembali kekereta untuk mengambil produkku, dalam hati aku berdoa supaya baki inventori di keretaku cukup untuk memenuhi tempahan yang dibuat.

alhamdulillah semua baki produkku hanya cukup cukup untuk tempahan tersebut, x ada satu pun berbaki atau berkurang, hatiku girang kerana berjaya menyelesaikan urusanku hari ini.

dalam perjalanan ke rumah fikiranku kembali ke peristiwa tadi..tiba tiba mataku berair sambil terus mengucapkan syukur ku ke hadrat ilahi,

jika pemilik kedai di taman koskam itu mengambil barangku..mungkin aku x dapat menjalankan urusanku di pasaraya hafifah, produk ku mesti masih berbaki dan aku juga mungkin x melalui jalan pintas tadi,

ya allah, sesungguhnya aku merasa hina dan malu kepadamu ya allah, walau aku terlewat menunaikan perintahmu untuk solat subuh di awal waktu, engkau tetap memakbulkan doaku.


sesungguhnya aku bersyukur kepadamu ya allah....

kepada rakan rakan muslim yang lain ambillah peristiwa ini sebagai iktibar, jalankanlah tanggungjawab kita untuk membantu menjana ekonomi muslim dengan berhemah, insyaallah bersesuaian dengan maksud ayat innallah hama as sobirin....sesungguhnya...allah bersama dengan orang yag sabar...


pen off,
sukor abdullah
pencaktari enterprise
0194735696.

Friday, November 6, 2009

Produk mengempiskan badan berteknologi tinggi keluaran muslim - Zuera idealslim

Zuera IdealSlim 100% NATURAL WEIGHT LOSS PATCH

Text Box: Diluluskan oleh kerajaan malaysia

Kegunaan


- Membakar, menyerap dan membuang lemak

- Membantu meningkatkan metabolisma dan menyahtoksin
- Menguatkan tenaga
- Membantu mengurangkan kesakitan, sakit kepala dan keletihan
- Mengurangkan tekanan


Kesan selepas memakai zuera ideal slim.

- Akan Menyerap sisa-sisa lemak & cecair.Anda akan melihat lender lemak pada patch selepas memakainya, teruskan memakai sehingga tiada kelihatan lendiran lemak.


- Mengikut kajian, zuera ideal slim product berupaya menyerap purata 1.7 – 1.8g sisa-sisa buangan(sekali pemakaian).


- Berkesan mengurangkan berat badan sehingga 4 kg untuk 1 sessi rawatan (10 hari untuk satu sessi

- Anda tidak akan mendapat side effect seperti sakit perut,muntah muntah serta cirit birit.


- Diuji secara saintifik dan klinikal. Menyeimbangkan pengurangan berat badan dan kesihatan tanpa kesan sampingan dan kesakitan.

Ujian Klinikal

Kadar keberkesanan: 90%
Penurunan ukurlilit pinggang 2.1 - 3.9cm : 53.3%
Penurunan ukurlilit pinggang > 4cm : 10%

Ujian Saintifik

Ujian ke atas ‘detox slimming patch’ yang telah digunakan dengan ‘ Dimension Biochemical Test Device’ mendapati :

Bahan-bahan terserap Cr: 13-14 kali ganda daripada kandungan biasa Cr dalam darah.
BUN: 1.6- 7 kali ganda daripada kandungan biasa BUN dalam darah.
Uric Acid: 2.1 kali ganda daripada kandungan biasa Uric Acid dalam darah

Kolesterol: 4.65mmol/l
Trigliserida: 8.57 mmol/l
LDL: 2.86 mmol/l

Kandungan di atas adalah tinggi berbanding kadar biasa dalam badan.

* Kadar Cr, BUN and Uric Acid adalah piawai standard untuk sisa metabolisma dalam sains perubatan Kolesterol, Trigliserida and LDL adalah unsur lemak dalam tubuh manusia.

Bahan Kandungan

Bamboo Vinegar, Radix Astragali, Radix Salviae Miltiorrhizae, Fructus Crataegi, Poria Cocos, Tourmaline, Dextrin

Cara Penggunaan

- Guna pelekat untuk melekatkan ‘Detox Slimming Patch’ .
- Ambil satu pelekat dan perlahan-lahan tanggalkan kertas.
- Ambil satu ‘Detox Slimming Patch’ dan letakkan ditengah pelekat. Pastikan bahagian bertulis menghadap permukaan pelekat.
- Tampalkan 2 ‘ Detox Slimming Patch’ di tapak kaki, dan / atau pusat.
- Untuk tapak kaki biarkan selama 10 – 12 jam setiap malam.
- Untuk di atas pusat lekatkan bermula dari pagi dan biarkan selama 24 – 36 jam. Tidak perlu guna selama 12 – 24 jam berikutnya. Ulangi turutan di atas.
- Kawasan tampalan hendaklah bersih dan kering.
- Pastikan kawasan tampalan bebas dari losyen, krim atau minyak untuk pelekatan yang baik.
- BMI>25: Lekatkan ditapak kaki DAN di atas pusat selama 10 hari untuk satu sessi rawatan.
- BMI<25: Lekatkan ditapak kaki ATAU di atas pusat sekali untuk setiap 3 hari bagi memastikan berat ideal.

Amaran

Perempuan mengandung, perempuan menyusu, pesakit diabetes, pesakit jantung dan tiroid yang serius tidak digalakkan menggunakan ‘Detox Slimming Patch’ tanpa kebenaran dan pengawasan doctor. Anda dinasihatkan berjumpa doctor sebelum memulakan sebarang program pelangsingan. Tidak digalakkan untuk kanak-kanak 18 tahun ke bawah. Jangan tampal di atas luka. Jangan dimakan.

Ingredients

Bamboo Vinegar, Radix Astragali, Radix Salviae Miltiorrhizae, Fructus Crataegi, Poria Cocos, Tourmaline, Dextrin

Bamboo Vinegar
- Has a powerful abilities to assist in the discharge of unnecessary waste matter and toxins from the human body.

2. Radix Astragali
- It is used in the treatment of spleen and stomach 'qi' deficiency.
- Improves the immune system.
- Diuretic
- Effects on Cardiovascular system: it helps to control blood pressure.
- Anti inflammatory effects: it reduces pain in arthritis.
- Anti-stress effects: it has tranquilising effects.

3. Radix Salviae Miltiorrhizae
- It regulates the blood circulation.
- Excellent for various gynecological disorders caused by blood stagnation such as irregular menstruation, amenorrhea, dysmenorrhea, mass formation in the abdomen & postpartum abdominal pain.
- Helps treat chest, epigastric & abdominal pain eg. treats pain and stifling sensations in the chest & epigastric areas.
- Traumatic injuries: It invigorates blood circulation to treat arthritis or traumatic injuries such as pain, bruise and swelling.
- It decreases swelling of sores and abscesses.

4. Fructus Crataegi
- It has digestant action: Stimulates digestion & promotes the functional activity of the stomach.
- It treats epigastric distension, diarrhea, abdominal pain and colic, and hyperlipemia.

5. Poria Cocos
- It induces diuresis, excretes dampness, invigorates the spleen & tranquilises the mind.
- Used in the treatment of insomnia, restlessness, fatigue, sleep disorders, tension & nervousness.

6. Tourmaline
- Used to induce positive thoughts, balance the endocrine system, promote sleep and relaxation.

ORDER PROCESS

1.Request quantity(call sukor - 0194735696)
2. Invoice will be send
3. Make payment and email, fax or sms payment details.
4. Delivery

PAYMENT

Bank Transfer
a) Maybank

DELIVERY

a) Registered Parcel
- Free with purchase over RM100
Otherwise, a fee of RM4 will be added to the total purchase
- Delivery time: up to 7 days

b) Pos Laju
- First 500gm : RM 4.50
- Next 250gm : Add RM 1 for weight up to 2kg
- Delivery time : 2 to 3 days

doa untuk kelazatan dan tahan lama produk/makanan

Assalamualaikum,

Minggu lepas saya mendapat satu doa yang boleh diamalkan oleh sesiapa sahaja. Dengar cerita doa ini juga diamalkan oleh pekerja halalgel ketika proses pembuatan produk produk mereka.(tahniah kepada halalgel dan HPA kerana implemenkan perkara yang baik nie untuk pekerjanya..insyaallah nanti kilang syukur pun akan melakukan perkara yang sama...amin...)

doa tersebut bersesuaian untuk kaum ibu yang memasak dirumah dan juga pengusaha pengusaha produk tak kisah la makanan ka, ubatan ka, herba kaapa ka....

yang pasti, doa tersebut untuk memohon kepada allah supaya produk kita tu tahan lam dan juga lazat.

Ni ayatnya, ada page satu dan page dua (satu doa).


(kalau nak attachment sila email personally di sukor_pencaktari@yahoo.com.my, kepada yang berkemampuan menyalin kembali doa ini ke dalam word atau softcopy, mintak sendkan kepada saya supaya kita boleh berkongsi doa ini untuk kesejahteraan hidup kita.)

lepas nie x payah dh pakai pelaris ka apa ka...pi tauk buang semua tu..kurafat.

"hanya kepada engkau kami menyembah dan hanya kepada engkaulah kami memohon pertolongan" ayat kelima dari alfatihah.


marilah kita bersama membantu menjana ekonomi muslim.

regards,
Sukor Abdullah.
0194735696

Telor tertera tulisan menyerupai kalimah allah di kedah


Assalamualaikum,

Sejak dua menjak nie selain dari isu politik, isu sejadah berdiri solat heboh di perkatakan di dada akhbar, kebanyakannya terjadi di utara semenanjung malaysia tercinta.

Pelbagai feedback yang diberikan....ada yang kata ianya adalah amaran dari tuhan yang maha esa, ada yang kata orang yang tak bertanggungjawab yang melakukannya(nak publisiti murahan tanpa mengambil kira apa kesannya) dan lain lain lagi...

Dalam pada itu, saya pernah update dalam blog (minggu lepas) mengenai tulisan kalimah dan potongan ayat ayat alquran yang tertera di anggota badan seorang bayi bernama ali yang dilahirkan di negara rusia, fenomena itu mendapat liputan meluas sehingga persatuan mufti rusia sepakat mengatakan ianya sebagai amaran allah kepada seluruh umat islam di rusia(rujuk artikel bertajuk "amaran allah terhadap seluruh umat islam).

fenomena begini bukan baru berlaku, jika dilihat di RTM ketika menyiarkan azan, mereka juga memaparkan beberapa gambar "pelik" yang pernah dirakamkan seluruh dunia yang berkaitan akan keagungan allah yang maha esa.

Namun, minggu lepas...ketika saya menghantar sabun thoharah di sebuah kedai di bandar darulaman kedah, kebetulan buku bill saya telah habis.

Oleh yang demikian, saya bersama isteri pergi di sebuah pasaraya berdekatan untuk mendapatkannya, semasa di pasaraya terbabit...mak saudara saya memesan untuk kami tolong membelikan telor untuknya.

keesokan harinya suasana menjadi heboh!

mak saudara saya datang ke kampung sambil membawa sebiji telur yang mengandungi tulisan menyerupai kalimah allah!!

tergamam saya seketika setelah melihat gambarnya sendiri(mak saudara telah pulang pada ketika itu). Sambil terfikir adakah telor terbabit adalah telur yang dibeli oleh saya, puas semalaman saya memikirkan didalam hati akan apakah itu satu petanda yang perlu direnungkan sejauh jauhnya atau hanya sekadar kebetulan. Habis la dok muhasabah diri apakah keburukan dan kebaikan yang saya pernah lakukan.

untuk lebih mendalam, saya dan isteri pergi sendiri ke rumah mak saudara saya untuk melihat sendiri akan keajaiban telor tersebut.
ternyata benar...di kulit telor terbabit tertera tulisan yang menyerupai kalimah allah (satu besar dan satu kecil sehinga memerlukan kanta pembesar untuk meneliti tulisannya)

sambil tu saya pun bertanyalah untuk kepastian adakah telor itu adalah telor yang dibeli oleh saya tempohari?
menurut penjelasan mak saudara saya, telor tersebut adalah simpanan beliau yang lalu(stok lepas yang tinggal dua tiga biji lagi nak habis)

ketika beliau mencuci telor untuk memasak(untuk makluman...telor perlu dicuci sebelum memasak untuk membuang sisa najis) beliau ternampak satu tompokan putih...disangkakan taik ayam..namun setelah beberapa lama menyental namun masih x keluar.

apabila diteliti ternyata putih tersebut menyerupai kalimah allah.

kepada anda semua, saya paparkan beberapa gambar untuk tatapan anda, mungkin tulisan di telor ini terjadi secara kebetulan dan mungkin juga ianya adalah satu petanda dari allah yang maha esa..

namun walau apapun, tidak rugi jika kita mengambilnya sebagai satu iktibar untuk kita mendekatkan diri kepada allah yang maha esa.

terlalu banyak kemungkaran yang berlaku bukan saja di seluruh dunia namun di sekeliling kita. oleh yang demikian, saya menyeru kepada diri sendiri dan anda semua...,marilah kita terus mendekatkan diri kepada allah yang maha esa, bersamalah kita membantu mencegah kemungkaran dan membantu mengamalkan apa yang di suruh oleh allah yg maha esa.


p/s: marilah kita bersama membantu menjana ekonomi muslim kerana ianya adalah salah satu dari tuntutan fardhu kifayah.

regards,
Sukor Abdullah
0194735696

Saturday, October 31, 2009

kisah menarik untuk dikongsi bersama.

Assalamualaikum,

Sehingga setakat ini, telah genap 2 bulan saya mengusahakan perniagaan saya ini secara sepenuh masa, Pelbagai suka duka ditempuhi dan saya yakin masih panjang perjalanan yang perlu saya tempuhi. Inilah asam garam yang perlu ditempuhi oleh seorang peniaga/usahawan.

Kepada rakan rakan sekalian,

Beberapa hari yang lepas, ketika menghantar sabun thoharah dikedai berhampiran, secara kebetulan ada seorang agen penghantar barangan asam (jenis makanan ringan berasam seperti asamko) menghantar produk beliau di kedai yang sama.

Bila dh selesai mengatur barangan dan berurusan dengan tuan kedai, saya mengambil kesempatan yang ada untuk menegur sapa dengan beliau(kebetulan beliau pun baru selesai kerja beliau dan sedang bersiap untuk ke destinasi seterusnya), untuk makluman anda semua, beliau hanya menggunakan kereta kancil menghantar produknya ke serata kedai sejak lebih 2 tahun yang lalu.

Hasil dari perbualan, beliau nie macam buat syer partner dengan rakannya. Mereka menjalankan perniagaan membekal makanan ringan berasam seperti asamko(seperti yang dinyatakan tadi). Melalui penceritaan beliau, modus operandi perniagaan beliau amat mudah…hanya mendapatkan bekalan asam dalam kuantiti yang banyak (mungkin satu guni 100 kilo kot) kemudian mereka membungkus balik asam tadi dalam kuantiti yang sedikit (mungkin 50g)…sepeket harganya rm0.50(harga jualan di kedai runcit).

Saya pasti, anda sudah mendapat gambaran mengenai produk yang beliau jalankan bukan….ya…makanan ringan(asamko,asam katak,asam pelam,jeruk). Tentu anda pernah juga membeli makanan seperti ini di kedai kedai runcit bukan…? Namun…persoalannya…berapa kerapkah anda membeli makanan ini seumur hidup anda…? Setiap hari..? sebulan sekali..? atau jarang sekali anda membelinya..?

Saya juga berfikir seperti anda semua….seingat saya…kali terakhir saya membeli barangan seperti ini adalah 3 bulan yang lepas..semasa menghantar sabun thoharah di sebuah koperasi…saja sebagai balasan…saya beli la barangan di kedai beliau….(itupun tahan sampai bulan lepas…baru habis) nak habaq kata jarang sangat makan, selalunya junk food seperti ini hanya dimakan kalau dalam perjalanan yang jauh..menonton atau keluar beriadah…(menurut kebanyakan orang).

Kalau Tanya saya lah…jika saya ingin memulakan perniagaan…x mungkin saya buat bisness seperti beliau…bukan apa…takut x jalan…ye la..satu peket baru rm 0.50…tu harga jualan..makna kata harga yang kita tolak kat kedai runcit tu mesti lebih rendah lagi…(margin sikit) dah tu…orang pulak jarang beli…lain la kalau buat bisnes sabun cuci pinggan nie..hari hari orang mesti makan…sehari mesti paling kurang 3 kali…tu x kira minum lagi..semua tu mesti dibasuh….tu baru nak kira kat rumah…macammana pulak kat restoran? Kantin? Ada berapa banyak kantin? Kantin sekolah…kantin kilang…kantin bla..bla… pendek kata consumption untuk produk sabun nie lebih tinggi dari junk food.

Namun…inilah yang dinamakan rezeki datang dari allah, selagi kita berusaha bersunguh sungguh, dengan niat untuk mencari rezeki yang halal, insyaallah…kita akan menemui kejayaan. Begitu juga dengan beliau, tahukah anda semua, dengan perniagaan yang beliau jalankan itu, dengan hanya naik kancil untuk menghantar produknya, sehari beliau mampu mendapat hasil jualan sehingga rm7 – 8 ratus….ha..terbeliak biji mata saya…cuba kira tengok kalau sebulan….? Tolaklah sekali ngan hari cuti dan hari sale kurang…..margin yang dia dapat ialah60%, berapa yang beliau dapat sebulan..?

Itulah ganjaran kepada sesiapa yang berusaha dan juga yang tetap sabar akan dugaan dugaan yang diberikan allah. (tahniah kepada beliau)

Tujuan saya mendedahkan cerita ini adalah untuk muhasabah diri sendiri dan juga kepada rakan rakan yang minat berbisness di luar sana, bukan nak suruh pakat buat bisness asamko seperti sahabat yang saya ceritakan tadi…tapi ambil iktibar akan ketabahan beliau.

Jangan berlengah lagi…apa saja idea yang anda fikirkan betul…teruskan saja idea tersebut…jangan lagi kita berlengah….bak kata seorang rakan saya…”mola dulu…biaq pi lah..modal mahai ka susah nak dapat barang ka..janji mola dulu…lepas tu bila kita dh mola…allah akan utuskan makhluknya untuk mengajar kita…makhluk allah tu bukan kata tok wali ka malaikat ka hat jenis mai dalam mimpi tu…dia boleh jadi rakan seperniagaan kita,…boleh jadi pelanggan kita dan lain lain lagi…depa nie lah yang akan habaq lubang baguih punya nanti..depa nie jugak la hat yang akan tunjuk hat mana baguih dan hat mana x baguih ….”(munir wk)

Untuk makluman..nukilan nie saya buat start pukul 12 tengah malam sampai la nie pukul 2.15 pagi…sepanjang dok taip nie…mulut x tau bopa kali dh menguap…mata pun dok klipok klipok…(nak habaq kata ngantuk)…nak kata bukan senang untuk saya siapkan nukilan nie tapi saya gagahkan juga semata untuk tatapan anda semua.

Walau saya tahu…dalam berpuluh juta rakyat Malaysia hanya puluhan ribu saja yang membacanya, dan dalam puluhan ribu tersebut mungkin hanya seorang saja yang akan terus bersemangat untuk memulakan perniagaan beliau..saya tetap bersyukur….kerana dengan seorang usahawan baru tersebut akan bertambah ramailah usahawan muslim kita.

Semoga suatu hari nanti, dunia perniagaan akan kembali dikuasai oleh golongan muslim…insyaallah.

“marilah kita bersama menjayakan kempen menjana ekonomi muslim”

Kisah sekupang saya untuk anda semua….

Assalamualaikum,

Sukor Abdullah

Pencaktari enterprise(0194735696)

Thursday, October 22, 2009

Amaran allah terhadap seluruh umat islam.

Salam

[2.164] Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran.

[3.190] Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal;

Subject: Mufti Rusia komen ayat pada kulit bayi


Selamat membaca di bawah ini.


DUNIA

Mufti Rusia komen ayat pada kulit bayi



[7.7] Kemudian sesungguhnya Kami akan ceritakan kepada mereka (Rasul-rasul dan umat-umatnya), dengan (berdasarkan) pengetahuan (yang meliputi akan apa yang mereka lakukan), dan sememangnya Kami tidak sekali-kali ghaib (bahkan sentiasa Mendengar, Melihat dan Mengetahui akan hal ehwal mereka).


GAMBAR menunjukkan ayat al-Quran muncul pada kulit Ali.





ALI



MOSCOW - Majlis Mufti Rusia kelmarin sebulat suara menyatakan bahawa ayat suci al-Quran yang muncul dua kali seminggu pada kulit Ali Yakubov iaitu seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan di wilayah Dagestan, selatan Rusia merupakan amaran tuhan kepada semua penduduk Islam di Rusia dan Dagestan.
Menurut kenyataan majlis itu, mengikuti perintah Allah dan meninggalkan segala persengketaan, mewujudkan keamanan sesama umat Islam dan dengan jiran, membersihkan diri daripada dosa dan mula mengamalkan prinsip kejiranan selain bermaaf-maafan menyebabkan penduduk Islam di negara tersebut akan mendapat keampunan Allah.
Menurut beberapa laporan, ibu bapa Ali yang tinggal di bandar Kizlyar di wilayah Dagestan dan kalangan imam tempatan mendakwa ayat suci al-Quran itu muncul pada hari Isnin dan Jumaat sebelum hilang dan digantikan dengan ayat baru.
Salah satu ayat itu bermaksud: "Allah ialah Pencipta segala yang ada.".
Apabila ayat suci seterusnya muncul, Ali tidak dapat tidur sepanjang malam dan mengalami demam dengan kepanasan badannya tidak dapat dikurangkan walaupun dengan menggunakan ubat-ubatan kuat.
Semasa dia dilahirkan, Ali didapati menghidap penyakit jantung dan berkaitan dengan otak tetapi dia sembuh sepenuhnya selepas ayat al-Quran mula muncul pada tubuhnya. - Agensi


Ayat al-Quran pada kulit bayi

[2.283] Dan jika kamu berada dalam musafir (lalu kamu berhutang atau memberi hutang yang bertempoh), sedang kamu tidak mendapati jurutulis, maka hendaklah diadakan barang gadaian untuk dipegang (oleh orang yang memberi hutang). Kemudian kalau yang memberi hutang percaya kepada yang berhutang (dengan tidak payah bersurat, saksi dan barang gadaian), maka hendaklah orang (yang berhutang) yang dipercayai itu menyempurnakan bayaran hutang yang diamanahkan kepadanya, dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya. Dan janganlah kamu (wahai orang-orang yang menjadi saksi) menyembunyikan perkara yang dipersaksikan itu. dan sesiapa yang menyembunyikannya, maka sesungguhnya ia adalah orang yang berdosa hatinya. Dan (ingatlah), Allah sentiasa Mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.

SEBAHAGIAN ayat al-Quran pada kulit Ali.





MOSCOW - Pakar-pakar perubatan di Rusia bingung berikutan penemuan ayat-ayat suci al-Quran dan Arab pada kulit seorang bayi berusia sembilan bulan di Dagestan, Rusia, lapor sebuah akhbar semalam.
Ayat-ayat itu muncul pada belakang, tangan, kaki dan perut Ali Yakubov pada setiap malam Isnin dan Jumaat sebelum hilang tetapi diganti dengan beberapa ayat al-Quran baru dua kali seminggu.
Pakar-pakar perubatan Rusia menyatakan, mereka tidak tahu bagaimana fenomena itu boleh berlaku selepas perkataan Allah mula muncul pada dagu bayi tersebut ketika dia berusia beberapa minggu.

MADINA mendukung anaknya, Ali.






Namun, ketika mengulas mengenainya, pakar-pakar perubatan dan keluarga bayi itu mengaku bahawa ayat-ayat suci itu menjelma sendiri pada badan Ali dan bukan ditulis oleh manusia.
"Ali akan berasa kurang sihat manakala suhu badannya meningkat kepada 40 darjah Celsius setiap kali ia berlaku menyebabkan dia menangis," kata ibunya Madina Yagubova.
Kini, tempat Ali dilahirkan iaitu di Kampung Red Oktober, Dagestan menjadi tumpuan orang ramai yang mahu melihat keanehan itu.

Hmm.. ayat ni tak jumpa lak.. "Lau ta3lamuna ma a3lamu...( tak pasti lak perkataan ini ) qalilan.."
Bermaksud "Kalaulah kamu tahu apa yang aku tahu.. ( tak pasti lak perkataan ini ) sedikit sekali.. Boleh sapa2 tolong confirmkan...


SEPOTONG ayat al-Quran pada peha Ali.





Paparan mengenai kejadian aneh di Dagestan, wilayah selatan Rusia yang menjadi sasaran pertempuran antara tentera Rusia dengan pejuang-pejuang Islam itu turut dipaparkan di laman perkongsian video YouTube.
"Ali merupakan tanda kebesaran Tuhan. Kelahirannya di Dagestan bagi menyedarkan penduduknya supaya bersatu," kata seorang ahli parlimen di wilayah itu, Akhmedpasha Amiralaev. - Agensi